Sudske klupe

Jasmina Bureković optužena da je kao uposlenica RAK-a nezakonito stekla 34.440 eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Jasmine Bureković, rođene 1955. godine u Zenici, a tereti se da je kao uposlenica Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) nezakonito prisvojila 34.440 eura.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Bureković je kao zaposlenica u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove RAK-a nezakonito stekla imovinsku korist.

Prema optužnici, krivotvorila je i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa RAK-a, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3.750 eura. Navedeno je da je Bureković na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba – potpisnika iz RAK-a, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

Optužena je da je na istaknuti način nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440 eura (67.358 KM), kao navodne akontacije za službena putovanja uposlenika RAK-a, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu RAK-a, već ga je zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.

Bureković se tereti da je kao kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, čime je počinila produženo krivično djelo “Prevara u službi” iz člana 222. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno