Info

Kod 387 ne znači da je proizvod iz BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koliko puta ste na policama trgovačkih centara u korpu stavili proizvod sa bar kodom 387, a da pri tome i niste pogledali gdje je isti proizveden?

Zlatko Mahić, tehnički savjetnik u Udruženju GS1 za poslovni portal Akta.ba kaže kako bar kod 387 ne znači da je proizvod iz Bosne i Hercegovine.

Ono što je posebno važno znati pojašnjava Mahić jeste da je BiH od međunarodne organizacije dobila prefiks za označavanje proizvoda koje firme u BiH puštaju u promet.

“Ovo znači da proizvod može biti proizveden u Kini, domaća firma ga uveze i pusti proizvod u promet sa bar kodom 387. Dakle, bar kod nije pouzdan znak da je artikal u trgovinama i proizveden u Bosni i Hercegovini. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na zemlju proizvođača”, kaže Mahić, pojašnjavajući kako sa druge strane postoje i firme iz drugih država za koje proizvodnju rade firme iz Bosne i Hercegovine i na proizvodu se nalazi bar kod druge države.

U cijelom ovom spletu potrošači su ti koji su prevareni, a ono što je jako važno za svakog potrošača jeste da prilikom kupovine ima naviku čitanja deklaracije na kojoj piše gdje je artikal proizveden ili da u trgovinama potraži proizvode koji već nose zvjezdicu bh. proizvoda, odnosno logo Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”, što je garant da je proizvod nastao u BiH.

akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno