Info

Opći kolektivni ugovor je mrtvo slovo na papiru

Važi za dio radnika u FBiH
Važi za dio radnika u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Opći kolektivni ugovor je mrtvo slovo na papiru- Njegovo dejstvo se mora proširiti i bez toga on ne postoji. Sada se on odnosi na ona preduzeća koji su članovi sindikata, odnosno, firme čiji su vlasnici članovi Udruženja poslodavaca, rekao je Selvedin Šatorović.

Opći kolektivni ugovor koji je u FBiH potpisan u februaru ove godine, a stupio na snagu u junu, opet je samo mrtvo slovo na papiru. Razlog je što nije proširen na sve radnike u Federaciji BiH pa kao takav važi samo za dio njih, tako da je u manjem broju preduzeća najniža plaća 406 KM, a u ostalim 360 KM. Prema riječima Selvedina Šatorovića, potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH sada još treba i u Općem kolektivnom ugovoru stajati da se poziva na Zakon o radu iz aprila 2016. godine, a ne kako sada stoji, na Zakon iz augusta 2015. godine.

Zaštita radnika

-Nije nikakav problem izmijeniti član na koji se poziva Opći kolektivni ugovor, ali je puno veći problem izbjegavanje Vlade FBiH da ga proširi na sve radnike. Bez proširenja ugovor je samo mrtvo slovo na papiru. Njegovo dejstvo se mora proširiti i bez toga on ne postoji. Sada se on odnosi na ona preduzeća koji su članovi sindikata, odnosno, firme čiji su vlasnici članovi Udruženja poslodavaca – govori nam Šatorović.

Dodaje da je time samo mali broj radnika obuhvaćen Općim kolektivnim ugovorom.

-A nama jeste cilj da se zaštite radnici u sektorima gdje neće imati mogućnost da se ikada sindikalno organiziraju. Da se tu ta najniža plaća poveća. Kada se proširi ugovor, plaća će biti 406 KM, a sada je 360 KM. Zato je važno proširiti Opći kolektivni ugovor na sve radnike u Federaciji i mi ćemo u narednom periodu još više insistirati na tome – rekao nam je Šatorović.

Izmjene pravilnika

Osvrnuo se i na izmjene pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se najavljuje oporezivanje naknada za topli obrok većih od osam i po KM i regresa za godišnji odmor većih od 400 KM.

-Mi podržavamo oporezivanje, ali onog momenta kada se dadžbine koje se uplaćuju po osnovu plaće dovedu na neku razumnu mjeru. Naime, još uvijek veći dio poslodavaca zbog nepovoljnih poreznih obaveza na plaću dio primanja radnicima isplaćuje kroz topli obrok i regres. Ukoliko dođe do oporezivanja, značajan broj radnika bit će oštećen za 180 do 200 KM, dakle te mjere bi opet išle preko leđa najugroženijih – rekao nam je Šatorović.

Resorni federalni ministar Vesko Drljača nije odgovorio na naš upit u vezi s ovom problematikom.

(E.D.-Š./Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno