Info

Online Seniori dobili diplome

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U petak 110 polaznika projekta ONLINE SENIORI dobilo diplome – Seniori zakoračili u svijet tehnologije, imaju FB profile, kreirane mail adrese, koriste skype i viber

Gerontološki centar u Sarajevu od 17. ovog mjeseca omiljeno je mesto okupljanja osoba treće dobi. Razlog tome je realizacija projekta ONLINE SENIORI , besplatne edukacije o informacijskim tehnologijama inicirana od strane Američke trgovačke komore, Microsofta, Telemacha i MarketMakersa projekta Švicarske vlade. Projekat koji je imao za cilj povećanja stope informatičke pismenosti i smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe digitalne tehnologije uspio je u namjeri da poveže mlade ljude sa starijima, te im približi interesne sfere.
– Iskreni osmjesi i riječi hvale od samih polaznika – dokazi su koliko je ovaj projekat bitan za bh. društvo. Projektom smo pomogli da se osobe koje su na neki način na margini društva ponovo uključe u zajednicu. Uručili smo već 110 diploma polaznicima koji su uspješno završili edukacije, zbog čega smo još bliže cilju da educiramo 600 osoba o digitalnim tehnologijama – kaže izvršna direktorica Američke trgovačke komore u BiH, Violeta Čibukčić.
Studenti koji su obučavali polaznike kreirali su svim polaznicima e-mail adresu, naučili ih da koriste viber, skyp ali i društvene mreže. Zanimljivo je da većina njih ima već otvoren FB profil.
– Studenti koji educiraju polaznike često kažu da su im društvene mreže vrlo zanimljive. Također nam kažu da već razmjenjuju mailove sa prijateljima, i ažuriraju statuse na društvenim mrežama. Svakog petka dodjeljujemo diplome u GC. Prijava imamo već oko 250 a nije kasno za sve one koji još uvijek žele da nauče više o novim digitalnim tehnologijama, obzirom da je rok za prijavu 30. juni. – kaže Edina Kurić Zorlak voditeljica projekta.
Diplomu o završenoj edukaciji stekla je i Jasminka Čengić Smajić, koja o projektu ONLINE SENIORI kaže;
– Edukacije su nam pomogle da obnovimo znanja, da steknemo nova prijateljstva ali i da potpunimo svoje vrijeme kojeg penzioneri zaista imaju mnogo na raspolaganju. Na edukacije sam išla sa suprugom Fuadom. Saznali smo malo više o nama stranoj tehnologiji. Sada već znamo koristiti društvene mreže i nove načine komunikacije putem interneta, što je u suštini za penzonere povoljnije od telefoniranja jer vam pored tona daje i sliku osobe – kaže Jasminka Čengić Smajić, polaznica projekta ONLINE SENIORI.
Ovih dana u opticaj će biti puštena web stranica onlineseniori.ba, na kojoj se mogu pronaći sve informacije o edukacijama. Na edukacije se može prijaviti do 30.06. ,a prijave se vrše putem 033 846 846, [email protected], [email protected] ili prijavnica na KS Telemacha te na recepciji Gerontološkog centra u Sarajevu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno