Zenica

OMS i SGV – Pokret za ravnopravnost: osuđujemo devastiranje groblja na Mošćanici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SGV – Pokret za ravnopravnost: osuđujemo devastiranje groblja na Mošćanici – Nije bilo nikada, a posebno danas ohrabrujuće objaviti vijest o devastiranju groblja. Međutim i pored toga što to ne želimo stvarnost nas uvijek iznova demantuje i upozorava.

Upad ljudi u pravoslavno groblje u selu Mošćanica i skrnavljenje spomenika i krstova ne nosi poruku dobra za buduće vrijeme niti skriva loše motive i namjere kojima su počinioci ovog nečasnog čina bili vođeni. SGV-Pokret za ravnopravnost osuđujući ovaj čin ipak je sklon da izrazi još jednom svoje opredjeljenje da su u BiH vrijednosti multietničkog života i multireligijskog nešto sasvim prirodno i normalno i da ih ovakvi pojedinačni incidenti ne mogu dovesti u pitanje.

Dobro bi bilo da se počinioci ako već nisu shvatili šta su uradili prepoznaju i da im se bar dobronamjerno kaže da to što čine nije dobro ni za njih, a da nema dobru poruku ni za koga.
SGV – Pokret za ravnopravnost
Zenica, 12.juni,2017.godine
Sretko Radišić, predsjednik

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici i ovoga puta, još jednom, najoštrije osuđuje ovaj vandalski i sramni događaj. Zahtjevamo od nadležnih organa što hitniju istragu te pronalazak i procesuiranje počinioca.

Ovim putem pozivamo da se pronađu počinioci i da se ne dozvoli da mala grupa pojedinaca šteti ugledu našega grada, jer svi incidenti ovakve vrste, ne samo da podrivaju duh multikulturalizma, već i napore na normalizaciji odnosa koji su osnov normalnog suživota u našem gradu i cijeloj državi.

Nečinjenjem potrebnoga, indirektno bi se stavljalo na znanje malobrojnim pojedincima, kojima ništa nije sveto, da su napadi na groblja, posebno ovo na Mošćanici koje se napada više puta u godini, dobrodošli.

Vjerske zajednice i crkve okupljene u OMS-u zajedničkim glasom žele opomenuti i pozvati sve naše vjernike da u ovom i svim sličnim nemilim događajima budu uz svoje susjede i pruže im podršku u njegovanju i očuvanju njihovih svetih mjesta.

ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU U ZENICI



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno