Info

Održano druženje uz knjigu-monografiju Branimira Tucakovića „ČELIK ZAUVIJEK“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle srijede, 09. septembra 2020.godine od 11 sati, ispred knjižare EN u Titovoj ulici broj 20 u Zenici, održano  je druženje uz knjigu Branimira Tucakovića „ČELIK ZAUVIJEK“, a druženje je predvodio koautor knjige, Mirnes Huseinagić, poznati sportski radnik iz Zenice.

Inače, autor knjige, pokojni Branimir Tucaković (1933-2019), bio je poznati Zeničanin, novinar i publicista. Bivši aktivni fudbaler tadašnjeg FK Čelik i funkcioner kluba, ostaće poznat po nizu djela kojima je opisivao svoju Zenicu, po tekstovima kojima je bio hroničar zbivanja grada čelika i Čelika. U knjizi-monografiji “Čelik zauvijek” ispisana je historija 65 godina Čelika.

Ovo je bilo šesto druženje iz programa ZENICA 2020, KAFA UZ KNJIGU O ZENICI, koji su inicirali, osmislili i organizovali Midhat Kasap i Zuhra Bajramović-Halać.

Naime, ovo je planirano druženje srijedom u mjesecu avgustu sa autorima knjiga i ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka, koje se, evo, produžilo i na dvije prve srijede u mjesecu septembru.

Gosti druženja, pored ostalih, bili su Rifet-Rifko Brdarević, bivši fudbaler Čelika i Sanja Renić, kćerka Alojza Renića, jedne od legendi Čelika iz kraja šesdesetih i početka sedamdesetih godina, inače, vijećnica u gradskom vijeću Zenica i predsjednica Naše stranke u Zenici.

Oni su se veoma pohvalno izrazili o ovoj knjizi-monografiji i da je to velika stvar za očuvanje historije zeničkog Čelika.

Koautor knjige Mirnes Huseinagić je na ovo druženje donio veliku knjigu sa fotografijama, koju mu je poklonio rahmetli Hakija Lemeš, poznati zenički fotograf, a u ovoj knjizi su na stotine izvrsnih Lemešovih fotografija o Čeliku, od Blatuše do Bilinog polja. Iz ove Lemešove zbirke fotografija korištene su mnoge fotografije u ovoj knjizi-monografiji „Čelik zauvijek“.

U šest proteklh srijeda održano je druženje uz šest knjiga i to:  Ibrahim Emić, „Putovanje u prošlost, od kasabe do grada“, Mirsad Đulbić, „Zenički leksikon“, Mirza Džananović, „ Grad u dimnjacima-urbanizacija Zenice od 1945. do 1990.godine“, Josip Dujmović „Zenica blues-od Perviza do Arene“, Muhamed Ibrahimagić „Ćuprija“, te Branimir Tucaković „Čelik zauvijek“.

Ove knjige možete kupiti u knjižari EN na Carini, Titova ulica broj 20.

Ovim šestim druženjem uz knjigu, produženim iz mjeseca avgusta u dvije prve srijede septembra, završen je ovakav vid druženja i na ovom mjestu u 2020.godini, plato ispred knjižare EN na Carini.

U narednim danima, kako je danas saopšteno, biće organizovano zajedničko druženje svih autora i zaokruženje jednih lijepih druženja uz autore knjiga o Zenici.

Tekst i foto galerija: E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno