Zenica

Održana Skupština udruženja Eko forum Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer  je održana u prostorijama udruženja na Talića brdu jedanaesta redovna godišnja skupština UG Eko forum, sa dnevnim redom:

  • Izbor radnih tijela Skupštine,
  •  Izvještaj o radu UG sa finansijskim izvještajem za 2022.g.,
  • Plan rada za 2023.g.,
  • Izbor novih članova rukovodstva UG,
  • Razno.

Skupštini je prisustvovalo 25 članova i delegata, a nakon čitanja izvještaja obavljena je i diskusija po navedenim tačkama. Udruženje je izvršilo i dopunu rukovodstva UG sa nova 4 člana, što će omogućiti kvalitetnji rad udruženja.

Moramo naglasiti da su članovi udruženja imali veliki broj različitih aktivnosti koje su detaljnije navedene i u Izvještaju u prilogu na 23 stranice. Intenzivirane su aktivnosti u više oblasti zaštite okoliša, izdavanja okolinskih dozvola i vodne dozvole za Mittal, proglašemja zaštićenih prirodnih područja u Zenici i ZDK, izdavanja dozvola za HE na rijeci Bosni, pravne regulative u oblasti zaštite okoliša, organizovanja mreža ekoloških udruženja u BiH, problema u oblasti ekološkog kriminala i korupcije, provođenja mjera iz usvojenih akcionih ekoloških planova u gradu i ZDK, rada Arhus centra u Zenici i BiH i još mnogo drugih.

Strateški cilj udruženja je poboljšanje zaštite okoliša u mnogim oblastima jer je Poveljom UNa zaštita okoliša svrstana u jedno od osnovnih ljudskih prava – prava na život. Zbog katastrofalnog stanja u kompletnoj oblasti zaštite okoliša u BiH je neophodno stalno promicanje i povečanje svijesti građana, mladih osoba kao i institucija vlasti, posebno resora kojima je zaštita okoliša primarna djelatnost. Posebno smo radosni što smo u 2022.g. uspjeli naći donatore i uraditi projekte na pošumljavanju sadnica vrijednog drveća na teritoriji grada Zenice, gdje je posađeno 220 sadnica što je količina u veličini centralnog gradskog parka u Zenici. I uprkos uobičajenom vandalizmu i svjesnom lomljenju i uništavanju sadnica, sa takvom praksom čemo nastaviti i u budučnosti.

Obzirom da je Skupština održana na dan grada Zenice, pitamo se kako se niko nije našalio u zadnjih desetak godina pa bar pomenuo rad i aktivnosti UG Eko forum Zenica, kad je u pitanju dodjela priznanja “zaslužnim” građanima i udruženjima u gradu. UG Eko forum je udruženje koje postoji već preko 15 godina i jedno je od starijih udruženja u gradu koje se bavi samo ozbiljnim i vitalnim problemima grada i građana. Istina je samo da smo prevelik trn u oku vlasti i institucija i od njih ne možete oćekivati podršku stalno kritikujući njihov rad.

I sva sreća da UG Eko forum i ne treba takvo nešto jer ono čime se bave članovi udruženja se radi iz dubokog uvjerenja da su prava na čisti i zdrav okoliš temeljna ljudska prava svakog građanina i da bez ostvarenja takvih uslova nema budučnosti ni napretka bilo kakvoj ljudskoj zajednici pa tako ni Zenici i njenim građanima. Zato čemo nastaviti, koliko god se to sviđalo ili još manje ne sviđalo svim odgovornim a pogotovo zagađivačima kojima je jedini cilj profit po svaku cijenu pa tako i po cijenu ljudskog zdravlja i onog elementarnog prava na zdrav život budučih naraštaja.

Za UG Eko forum – predsjednik udruženja Alibegović Zlatan

PLAN RADA: Plan_rada_EF_2023

IZVJEŠTAJ: Izvjestaj_EF_april_2022-_februar_2023



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno