Politika

Održana sjednica Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dio zastupnika opozicionih stranaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona održao je u pauzi današnje sjednice pres-konferenciju na kojoj su izrazili negodovalje zbog, kako su naveli, kršenja Poslovnika o radu. Parlamentarnu većinu u tom kantonu čine SDA, A-SDA, HDZ i Stranka za BiH, a Kaser je kazao da su “već sat vremena na pauzi, koja je trebala trajati 25 minuta“.

-To što neko ima privatnih obaveza, to treba neko drugi da rješava, a ne da budemo taoci, zajedno sa građanima ovog kantona. Mi smo ovdje postali taoci jedne nefunkcionalne većine. Taoci jednog čovjeka i ne možemo normalno funkcionisati u ovoj skupštini. Ovi zastupnici, iza mene, dijele moje mišljenje i smatramo da je ovo nedopustivo – naveo je Kaser. Dodao je da će svaki idući put kada se bude kršio Poslovnik na ovaj način, napustiti sjednicu i neće učestvovati u radu.

-Nažalost, mi koji ovdje stojimo nemamo dovoljan kapacitet da preuzmemo većinu u ovoj skupštini, ali je očigledno da ova većina ne funkcioniše – kazao je Kaser, iza kojeg su stajali zastupnici SDP-a, DF-a, dijela Kluba zastupnika SBB-a i Nezavisnog bloka, kao i nekih samostalnih zastupnika.

Većinom glasova zastupnika, nakon više od tri sata rada usvojen je dnevni red današnje sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju su napustili zastupnici SDP-a, SBB-a i Nezavisnog bloka.

Presudni, 18. glas za usvajanje dnevnog reda, osim zastupnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i HDZ, dao je zastupnik SBB-a Ermin Čehić.

Po usvajanju dnevnog reda, predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić, koji je prethodno “izrazio sumnju u ishod glasanja” te tražio da se zastupnici pojedinačno izjasne o dnevnom redu, nakon identičnog pojedinačnog ishoda izjašnjavnja – 18 glasova za, šest protiv i devet suzdržanih, zatražio je novu 10-minutnu pauzu. Nakon pauze Sarajlić je objavio da zastupnici te stranke napuštaju današnju sjednicu.

– Ovdje se već duže vrijeme radi nasilje od rukovodstva Skupštine, gdje se proglašavaju pauze od 20 minuta pa traju po sat i po do dva sata. To nije prvi put. Mi, jednostavno, sebe dovodimo u situaciju da moramo čekati jednog zastupnika da dođe na sjednicu – kazao je Sarajlić, koji je dodao da ne žele učestvovati u takvom radu.

Sarajlić je istakako kako ovim potezom ne narušavaju rad, a stranke većine mogu nastaviti s radom. Najavio je da će i ubuduće poduzimati iste poteze, ako se bude kršio Poslovnik o radu.

Zastupnike SBB-a podržali su i zastupnici SDP-a te Nezavisnog bloka, dok su zastupnici DF-a, koji je prije sat vremena na pres-konferenciji sa zastupnicima stranaka opozicije izrazili negodovanje zbog „kršenja Poslovnika o radu Skupštine ZDK“,  ostali u sali te će sudjelovati u radu današnje sjednice.

Predsjednik Kluba A-SDA Ramo Isak napomenuo je kako su se slična kašnjenja događala i ranije, za vrijeme dok je predsjedavajući Skupštine ZDK bio upravo Ismet Sarajlić, pa je potez svojih kolega ocijenio neozbiljnim.

– Mislim da se treba pokrenuti i odgovornost protiv zastupnika koji su napustili sjednicu i da im se ne plati naknada za današnju sjednicu- 200 ili 150 KM, ne znam tačno, ali nebitno. Treba da im se ne plati pa će drugi put biti odgovorni. Oni su izabrani od stanovnika ZDK i trebali su da iznose mišljenja ljudi koji su njih izabrali – kazao je Isak.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) nije danas razmatrala inicijativu zastupnika Ermina Čehića (SBB) pa će u tom kantonu i dalje ostati na snazi zakonska nemogućnost profesionalnog angažmana izabranih zastupnika.

Čehić je tražio da se izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK-a spomenuti zakon uskladi s federanim zakonom, ali je predsjedavajućem Ćazimu Huskiću dostavio pismenu obavijest da povlači inicijativu, jer je zbog privatnih obaveza ranije prinuđen i napustiti današnju sjednicu. Saglasnost za usvajanje ove inicijative, a u skladu sa novim kantonalnim zakonom, odbila je dati i Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo pravde. Zakon predviđa da samo predsjedavajući Skupštine ZDK od izabranih zastupnika ima mogućnost da, na vlastiti zahtjev, profesionalizira svoj angažiran.

Zastupnici su bez rasprave i većinom glasova usvojili preostale tačke dnevnog reda, odnosno Prijedlog programa rada Skupštine ZDK za 2020. godinu, Nacrt programa rada Vlade ZDK za 2020. godinu te Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada SZDK za prvih sedam mjeseci prošle godine.  Sjednicu su, nakon usvajanja dnevnog reda, napustili zastupnici SDP-a, SBB-a i Nezavisnog bloka, ali je kvorum za održavanje sjednice postojao.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno