Kultura

Održana promocija knjige „Sokolova pjesma“, 30 godina nakon izdavanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U američkom kutku Opće biblioteke u Zenici održana je, kako su najvili, „nesvakidašnja promocija“. Radi se o promociji poetske zbirke Hilmije Karića, „Sokolova pjesma“, napisane i objavljene prije 30 godina, 1987.godine, a promovisane danas 22.8.2017.godine. Znači, „Sokolova pjesma“ leti prema čitaocima 30 godina, nakon što je ova poetska zbirka objavljena.

Promotori knige bili su Željko Grahovac i Nermin Ormanović. Prisutnim se obratio i sam autor Hilmija Karić (88 godina).
Kako je istaknuto, impuls za objavljivanje knjige stihova dobio je od književnika Jusufa Begića, koji se jednom našao u koloni planinara, pred kojom je Hilmija Karić recitovao svoje pjesme. Ovaj književnik, uz kolegu Kasima Durakovića, prihvatio se sređivanja Hilmijine knjige i pisanje recenzije.
Hilmija Karić, bivši radnik Željezare i Premiza, pjesnik je po rođenju. Kakav pjesnik – neka to prosuđuju pjesnici sami i kritičari, a Hilmija cijeli život pjeva u duhu naroda, kako ga sam izravno shvaća, uglavnom radujući se životu i cijeneći najveće tekovine društva u kojem živi.

Inače, Hilmija Karić je rođen u Putovićima kod Zenice, 20.aprila 1929.godine. U vrijeme 2.Svjetskog rata bio je omladinski rukovodilac u svom mjestu. Učestvovao je na četiri omladinske radne akcije i četverostruki je je udarnik. Član je Planinarskog društva u Zenici i prešao je 48 transverzala od 1977.godine, što najbolje potvrđuje njegovu planinarsku aktivnost.
Hilmija je i član Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata u Zenici.

E.Imamović – Foto Midhat Kasap i E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno