Politika

Održana konferencija pod nazivom “Uloga parlamenata i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u BiH”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana konferencija pod nazivom “Uloga parlamenata i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u BiH” – U sklopu vanbudžetskog projekta koji finansira Republika Italija u okviru njenog predsjedavanja OSCE-om tokom 2018. godine, Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Italije u Sarajevu, organizovali su završnu konferenciju pod nazivom “Uloga parlamenata i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini”, na kojoj su učestvovali predstavnici parlamentarnih tijela i komisija, predstavnici izvršne vlasti na svim nivoima, predvođeni Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije  BiH.

Nakon uvodnih obraćanja organizatora, realizovane su tri tematske radne sesije sa osvrtom na  zaključke i preporuke sa prethodnih  pet radionica ali i razmjenu stečenih iskustava, kao i specifičnih stručnih znanja iz regiona i Evrope u borbi protiv korupcije pri čemu je posebno naglašeno iskustvo Državnog tijela za borbu protiv korupcije u Italiji “ANAC”. Tom prilikom, rezultate rada Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, učesnicima konferencije predstavio je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona,  koji je posebno naglasio činjenicu da je borba protiv korupcije, jedan od programskih prioriteta rada Vlade koja je u tom smislu kapacitirala Tim Vlade za borbu protiv korupcije te osigurala potrebnu podršku u njegovom daljnjem radu.

U završnom dijelu konferencije usvojeni su i zaključci sa preporukama za sve nivoe zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, pri čemu je posebno naglašena potreba sistemske promjene svijesti na suzbijanju korupcije, odnosno podizanja nivoa opće društvene percepcije o postojanju korupcije kao društveno neprihvatljivog ponašanja, te da se u tom pravcu preduzmu sve aktivnosti koje bi u konačnici predstavljale prelazak sa riječi na djela.

Press služba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno