Zenica

Održana javna rasprava povodom izdavanja okolišne dozvole kompaniji ArcelorMittal Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sali Gradskog vijeća Grada Zenica održana je javna rasprava o podnesenom zahtjevu kompanije ArcelorMittal Zenica za izdavanje nove okolišne dozvole.

Iz Eko foruma Zenica koji su u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Gradskom upravom organizovali današnju javnu raspravu kazali da se za okoliš Zenice radi o najvažnijoj odluci i da je veoma važno da što veći broj sugrađana uzme učešća u javnoj raspravi.

Samir Lemeš je kazao da je od vitalnog značaja korigovati mjere i zahtjev, te da nadležne institucije trebaju biti oprezne i planski pristupiti izdavanju dozvole.

“Nama ovo treba da formulišemo naše primjedbe i zahtjeve kako bi nova dozvola bila bolja. Tražili smo da se dozvola izda po novom zakonu i kompanija je pristala na to, ali tražili smo i da se u dozvolu uključe i odlagalište otpada Rača i Toplana Zenica kako bi se objedinilo sve”.

Dodao je kako je ArcelorMittal Zenica kazao da više otpad u vidu troske neće odlagati na Raču van pogona, ali da se unutar pogona već formira nova Rača s novim otpadnim materijalom koji predstavlja prijetnju.

Prisutnim vijećnicima Grada Zenice, građanima i zastupnicima u Skupštini ZDK iz Zenice danas je prezentovano kako kompanija ArcelorMittal Zenica može realizovati neke ekološke mjere bez utjecaja na finansijsku situaciju kompanije.

Podsjetimo, kompanija ArcelorMittal u petak je održala konferenciju za medije gdje su se pohvalili da su u projekte zaštite okoliša do sada uložili preko 100 miliona eura, te da će samo u ovoj godini u pogone koksare dodatno uložiti milionske iznose.

Više na: https://www.zenicablog.com/foto-arcelormittal-zenica-prezentovana-dosadasnja-ulaganja-u-okolis-i-plan-za-buduca/



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno