Politika

Održana Izborna konvencija KO FOŽ SDP BiH ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu, 22.04.2024.godine u Zenici je održana Izborna Konvencija Foruma žena SDP BiH ZDK u čijem radu su  učestvovale delegatkinje FOŽ iz 10 općinskih/gradskih organizacija SDP BiH ZDK. Svojim prisustvom i obraćanjem Konvenciju su uveličali i prisutni gosti: predsjednik KO SDP BiH ZDK Mirsad Mahmutagić, dugogodišnje  članice i istaknute aktivistice SDP BiH ,  nositeljice izvršne i zakonodavne vlasti u PBiH, FBiH i ZDK, Nermina Zaimović Uzunović, Ermina Salkičević Dizdarević, Jasmina Zubić, Draženka Subašić, Rabija Haračić, Jasminka Begić, te članice  Udruženja antifašista i boraca Grada Zenice, Fatima Kasumović i Sadžida Begagić.

U demokratskoj, drugarskoj i svečanoj atmosferi, delegatkinje su birale rukovodstvo  koje će u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Forum žena SDP BiH ZDK. Za predsjednicu KO FOŽ SDP BiH ZDK izabana je VILDANA  DŽINIĆ iz Žepča,  potpredsjednice MAJA BAJRAMOVIĆ iz Zavidovića, ANKA SAVIĆ   iz Zenice i MEDINA HOPIĆ   iz Doboj Juga, dok je za koordinatoricu ponovo izabrana NADEŽDA FILIPOVIĆ iz Zenice.

Jednoglasno je usvojen  Program rada za   2024. godinu kojim su planirane aktivnosti KO FOŽ SDP za  naredni period sa posebnim akcentom na Lokalne izbore 2024.godine: učešće žena u procesu predlaganja i kreiranja kandidatskih  lista, izrada lokalnih politika,promocija kandidatkinja, učešće žena u radu biračkih odbora i posmatrača, nastavak saradnje sa NVO u svim općinama/gradovima i dr…

Konvencija je jednoglasno, a zbog  povećanog broja nasilja nad ženama koje u zadnje vrijeme često rezultira ubistvom žena, usvojila  sljedeće

ZAKLJUČKE:
– najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja nad ženama,
– svaki oblik nasilja mora se tretirati kao krivično djelo,
– od zastupnika SDP BiH u oba Doma PFBiH  tražimo da insistiraju i apeluju na Ministarstvo pravde F BiH da pod hitno u parlamentarnu proceduru dostavi  Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Prijedlog izmjena krivičnog zakona čime bi se došlo do adekvatnijg zakonskog okvira zaštite žrtve nasilja, a počinicoma pooštrile kaznene mjere.
– Samo kažnjavanjem počionica nasilja isto se može smanjiti, a pooštrenim zatvorskim kaznama svesti na minimum i zaustaviti.
– Nasilje nad ženama mora prestati.
– Žena nije rođena da bude žrtva !

Konvencija Foruma žena SDP BiH ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno