Info

Održana II Skupština ugostitelja Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U kinu Ekran u Zenici sa početkom u 12.00sati održana je II Izvještajna Skupština Sekcije ugostiteljske djelatnosti Udruženja poslodavaca Zenica. Skupštini je prisustvovalo preko 30 vlasnika ugostiteljskih objekata iz Zenice.

Sekcija ugostiteljske djelatnosti Udruženja poslodavaca Zenica formirana je 07.12.2014.godine i ovo je treće masovnije okupljanje ugostitelja grada Zenica od tada. „Domaćini“ ovog sastanka su bili Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti UP Zenica i Nedžad Jusufhodžić, sekretar Udruženja poslodavaca Zenica.

Razlog organizovanja ovog sastanka je bilo upoznavanje ugostitelja grada Zenica sa rezultatima koje je dosada ostvarila Sekcija ugostiteljske djelatnosti UP Zenica. Ukidanje Komunalne takse na muziku „uživo“ i umanjenjenje cijena za zakupninu javnih površina su dva najvažnija uspjeha od formiranja Sekcije ugostitelja prije 8 mjeseci do danas.

Trenutno najaktuelniji problem u ugostiteljstvu je novi Pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH (Sl. novine FBIH br 81/14). Pravilnik neosnovano nameće ogromne nove namete za sve privrednike, a naročito za ugostitelje i to samo u jednom dijelu naše zemlje, u FBiH. Ugostitelji su bili jednoglasni u stavu da doslovna implementacija ovog Pravilnika znači poptuno uništenje ugostiteljstva, ne samo u Zenici, već i u cijeloj FBIH.

Od vlasti se traži da po hitnom postupku novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH stave van snage. Da se utvrdi dali je urađena bilo kakva financijska projekcija prilikom donošenja ovog Pravilnika. Da se ova oblast nanovo uredi u skladu sa prijašnjim Pravilnikom, evropskom praksom i praksom zemalja iz okruženja u ovoj oblasti. Umanjenje trenutnih astronomskih nameta predviđenih novim Pravilnikom mora biti hitni prioritet vlasti na svim nivoima. Mnogo jače privrede od naše, ne mogu podnijeti ovolike namete, a naročito ukoliko su ti nameti besmisleni poput ovih. Ugostitelji su mišljenja da je ovaj Pravilnik i usvojen samo zato da bi se uzeo novac od privrede i strpao u nečije džepove.

Pored aktivnosti na izmjeni i ukidanju besmislenih odredaba i nameta nametnutih novim Pravilnikom o DDD uslugama u FBIH, ugostitelji su odredili i ostale prioritete rada Sekcije ugostiteljske djelatnosti UP Zenica. Pozvani su svi ugostitelji grada Zenica da dođu u prostorije Udruženja poslodavaca Zenica, na adresi Vojvodića put bb (zgrada Hadžinica) i informišu se o radu Sekcije ugostiteljske djelatnosti UP Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno