Info

Održana druga sjednica Rektorskog zbora/Rektorske konferencije BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana, 15.04.2021. godine održana je II (druga) sjednica Skupštine Rektorskog zbora/Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine. Sjednica je održana online. Na sjednici su razmatrani i usvojeni Izvještaj o radu RZ/RK BiH za 2020. godinu i Finansijski izvještaj RZ/RK BIH za 2020. godinu.

Članovi RK/RZ BiH su podržali incijativu Atašeice za obrazovanje i kulturu SAD-a u BiH Holly H. Zardus za realizaciju projekta „Korištenje baze podataka prikupljenih međunarodnim studijama za poboljšanje naučnoistraživačkih kompetencija univerziteta u Bosni i Hercegovini“ smatrajući kako je riječ o veoma korisnom projektu za stručnjake i istraživače, posebno na fakultetima koji obrazuju buduće nastavnike.

Rektori su također razgovarali o realizaciji ljetnog semestra akademske 2020/2021. godine na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Konstatovano je da se nastava odvija online putem elektronskih platformi osim kliničkih vježbi koje se održavaju u kliničkim centrima. Na nekim fakultetima, a u cilju realizacije vježbi praktikuje se održavanje istih u grupama od maximalno 20 studenata uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Ispiti i odbrane završnih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova se organiziraju u prostorijama fakulteta. Dakle, nastava u ljetnom semestru 2021. godine odvija se kombiniranim modelom. Prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, kao poseban problem je istakao činjenicu realizacije prakse za studente medicinskih fakulteta.

Članovi RZ/RK BiH ovom prilikom uputili su iskrene čestitke novoizabranom direktoru prof.dr.sc. Enesu Hašiću i menadžmentu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta/kvalitete BiH.

Na današnjoj sjednici RZ/RK BIH donesen je zaključak da se zbog iznimne osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti COVID-19, uputi zahtjev nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima da se osoblje koje radi u obrazovanju od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i studenti univerziteta stave u sistem pririteta u COVID-19 cijepljenju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno