Politika

Održana 43. sjednica Gradskog vijeća Zenica: Usvojeni važni infrastrukturni i razvojni programi za 2024. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana je 43. sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj su vijećnici raspravljali o 22 tačke dnevnog reda, koje su obuhvatile ključne infrastrukturne i razvojne programe za 2024. godinu. Sjednica je započela vijećničkim pitanjima i inicijativama, nakon čega je usvojen Izvještaj o radu Gradske uprave i Gradonačelnika za 2023. godinu.

Vijećnici su također usvojili Izvještaje o realizaciji projekata izgradnje, rekonstrukcije i investicionog održavanja cestovne infrastrukture, kao i investicionih ulaganja u oblasti vodoprivrede za prethodnu godinu. Planovi investicionih ulaganja iz ovih oblasti za 2024. godinu dobili su podršku vijećnika, što će biti od ključnog značaja za daljnji razvoj grada.

Uz to, vijećnici su usvojili niz važnih prijedloga, među kojima se ističu prijedlozi Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking površinama, Odluka o prodaji garaža, te Odluka o povjeravanju naznačene parcele, na upravljanje, korištenje, uređenje i održavanje JP “Parking servis” d.o.o. Zenica.

Posebna pažnja posvećena je Prijedlogu Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m2 korisne stambene površine na području grada Zenica, koji je nakon rasprave usvojen.

Drugi dio sjednice obuhvatio je prezentaciju Informacije o realizaciji Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2023. godinu, kao i Prijedlog Programa mjera za 2024. godinu, koji su jednoglasno prihvaćeni. Također, usvojeni su izvještaji o realizaciji Programa utroška sredstava iz Fonda za ekologiju za prethodnu godinu, ali i Program utroška sredstava iz Fonda za ekologiju za tekuću godinu.

Na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, jedna od tačaka dnevnog reda, Informacija o realizaciji obaveza iz Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti, povučena je radi detaljnijeg razmatranja od strane zajedničkog radnog tijela sa šefovima Klubova, koje će rezultate prezentirati na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Sjednica je zaključena usvajanjem nekoliko zaključaka i vijećničkih inicijativa te Prijedloga Zaključka o opredijeljenosti za osnivanje prava građenja u korist JU “Kantonalna bolnica Zenica” radi izgradnje nove zgrade objekta bolnice.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno