Politika

Održan nastavak 49. sjednice i 50. sjednica Gradskog vijeća Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan nastavak 49. sjednice i 50. sjednica Gradskog vijeća Zenica – Danas je u Velikoj sali Grada Zenica održan nastavak 49. sjednice i 50. sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Vijećnici Gradskog vijeća Zenica podržali su Plan ulaganja u oblast vodoprivrede na području Grada Zenica za 2020. godinu.

Plan ulaganja izrađen je na osnovu prethodno iskazanih prioriteta od strane Mjesnih zajednica Grada Zenica, a nakon obilaska mjesnih zajednica od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih saradnika te utvrđivanja stvarnog stanja i potreba mještana.

U budžetu Grada Zenica za realizaciju projekata iz oblasti vodoprivrede planirana su sredstva u iznosu od 800.000,00 KM, dok je 1.890.000,00 KM osigurano na osnovu Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2020. godinu usvojenog od strane Vlade ZDK.

Cilj realizacije Plana je poboljšanje vodosnabdijevanja u prigradskom i na seoskom području, zatim poboljšanje sanitarnih uslova korištenja vodoprivrednih objekata i odvodnje otpadnih voda te zaštita infrastrukturnih i drugih objekata od djelovanja bujičarskih i drugih vodotoka.

Pored prvobitno planiranih projekata Plan ulaganja u oblast vodoprivrede na području Grada Zenica za 2020. godinu dopunjen je projektima regulacije dijela Starinske rijeke u dužini cca 176 metara u Mjesnoj zajednici Topčić Polje te regulacije Ciganskog potoka u Perinom Hanu u dužini 260 metara.

Usvojen je Prijedlog Odluke o prihvatanju sredstava investicionog granta iz Sida – EBRD II programa za komunalni okoliš i klimu za potrebe realizacije projekta “Regionalni vodovod Plava voda”.

U skladu sa ovom odlukom, Grad Zenica prihvata investicioni grant iz Sida – EBRD II programa za komunalni okoliš i klimu u ukupnom iznosu od 500.000,00 EUR-a za sprovođenje mjera smanjenja gubitaka u postojećim vodovodnim sistemima.

Gradsko vijeće Zenica usvojilo je Prijedlog Zaključka kojim se daje saglasnost za izvođenje radova rekonstrukcije i modernizacije regionalne ceste R 445 Lašva Zenica dionica vangradske magistrale GGM u dužini od 1,25 km, Kantonalnoj direkciji cesta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. U sklopu ove tačke vijećnici su podržali Prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića kojim se od Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona traži da nastavi s realizacijom projekata rekonstrukcije regionalnog puta Čajdraš – Ovnak, Zenica – Babino te završetak izgradnje vangradske dionice GGM-a.

Također, usvojeni su Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1m2 korisne stambene površine na području Grada Zenica, Prijedlog Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Grada Zenica, kao i Prijedlog Odluke o mjesnim vodovodima na području Grada Zenica.

Prihvaćena je inicijativa vijećnika Almira Babajića o upućivanju međunarodnog javnog poziva prema privrednim subjektima i korporacijama zainteresovanim za komercijalizaciju naziva stadiona Bilino polje.

Na kraju 50. sjednice Gradskog vijeća Zenica gradonačelnik Fuad Kasumović je naveo kako Gradsko vijeće može konstruktivno i transparentno raditi kad nema neprimjerenih tonova.

“Pozivam vas da što prije zakažete novu sjednicu Gradskog vijeća. Čini mi se 62 tačke čeka na razmatranje i usvajanje od strane Vijeća”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik je pozvao vijećnike na sastanak radi dogovora o realizaciji prioritetnih projekata kada je u pitanju infrastruktura gradskih ulica.

Inače, nastavak 49. i 50. sjednicu Gradskog vijeća Zenica vodio je zamjenik predsjedavajuće, vijećnik Jasmin Hodžić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno