Info

Održan drugi kamp za djecu oboljelu od dijabetesa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona organizirao je Drugi dijabetes dječiji kamp, koji je održan od 9. do 11. septembra u Zaostrogu u Hrvatskoj. Na kampu je učestvovalo 30 djece i njihovih roditelja, te radni tim ljekara i medicinskog osoblja, psihijatara, psihologa, profesora sporta i tjelesnog odgoja…

Kamp je organiziran u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, a realizaciju trodnevnog druženja na Jadranu pomogli su Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Ministarstvo zdravstva ZDK, Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK te veledrogerija Salvus BH.

Mališane je pratilo osoblje Službe za dječije bolesti Kantonalne bolnice Zenica i Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica (psihijatrica prim.dr. Halima Hadžikapetanović i psiholog mr.sc. Tajib Babić), koji su održali i niz stručnih predavanja i radionica.

“Cilj kampa bio je prvenstveno poboljšanje zdravstvenog stanja naših najmlađih pacijenata, povećanje svjesnosti roditelja i djece o mogućim komplikacijama dijabetes mellitus tip 1 ukoliko se adekvatno ne tretira, kao i povećanje samopouzdanja kako djece tako i roditelja. Sigurna sam da smo postavljene ciljeve i ostvarili”, kazala je dr. Emina Karčić, specijalizantica pedijatrije u KBZ-u.

Davor Bučević, predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga održao je predavanje o inzulinskim pumpama, podijelivši sa roditeljima i mališanima iskustva sa sličnih kampova koje godinama organizira HSDU.

“Ovakvi kampovi su jako korisni. Na djecu djeluju motivirajuće, mališani se poslije povezuju na društvenim mrežama i tako skupa uče živjeti uz dijabetes”, kazao je prof. Bučević.

Mališani su najveći dio slobodnog vremena provodili sa profesorima sporta Erminom Zukićem i Adnanom Zaimovićem uz igre na sportskom poligonu i vodi, a Neven Misavljević održao je zanimljivu strip radionicu.

Ibrahim Delibašić i Haris Delić, predsjednik i generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara ZDK, zahvalili su se svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje kampa, naglasivši potrebu čvršćeg uvezivanja udruženja i organizacija kao načina za efikasniju komunikaciju s zdravstvenim vlastima. Stoga će se u narednom periodu raditi na realizaciji inicijative za formiranje dijabetes asocijacije za područje Jugoistočne Evrope.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno