Info

Održan drugi ciklus IOM-ovog dijaloga za mlade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan drugi ciklus IOM-ovog dijaloga za mlade – Ove sedmice u prostorijama MZ Arnauti u okolini Zenice, mladi ljudi iz MZ: Briznik, Arnauti i Puhovac, su razgovarali o problemima koji ih tište u njihovoj lokalnoj i mjesnoj zajednici. Povod ovog okupljanjabio je Dijalog u zajednici, aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je bio prvi od ukupno dva modula Dijaloga u zajednici, koji nakon definiranja problema i razrade rješenja rezultira realizacijom omladinske inicijative.

Zahvaljujući izuzetnoj zainteresovanosti 20 mladih ljudi, koji su se odazvali pozivu na ovaj modul Dijaloga, diskusija je bila jako produktivna i rezultirala je identifikacijom glavnih problema sa kojima se mladi ovog područja susreću, ali je jednako tako iznjedrila i niz kreativnih rješenja.

Sljedeći korak za ove mlade ljude je naučiti kako razraditi projektnu ideju koju su prepoznali kao najbolju, u čemu će im pomoći lokalne koordinatorice IOM-a koje su bile zadužene i za samo vođenje ove radionice. Kroz ovaj proces oni će imati priliku poboljšati svoje vještine komunikacije, pregovaranja, pisanja službenih dopisa i zahtjeva, timskog rada i sl.

Dijalog u zajednici, kao jedna od aktivnosti projekta Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, okuplja mlade ljude i daje im podstrek da mijenjaju prilike u zajednici, da zajedničkim trudom i radom kreiraju okruženje kakvo žele, te da kroz proces izrade projektnog prijedloga i realizaciju svoje ideje uče, stiču nove i unaprijeđuju postojeće vještine, međusobno se povezuju i grade veze i partnerstva u svojoj zajednici.

Mladi iz MZ Briznik, Arnauti i Puhovac, kroz ovaj Dijalog imaju priliku da zajedno realiziraju svoju ideju uz grant sredstva ovog projekta i uz doprinos lokalne zajednice, kao što je to bio slučaj i sa mladima koji su do sada u Zenici realizirali projekte „Rekreacija je naša motivacija“, „Organizirani odvoz otpada MZ Gradišće“,  „Sportsko igralište ‘Naše malo mjesto’“, „Prostorije MZ za svakoga“, „Kreativni kutak“, „Ruka pomoći“, te projekti koji su u procesu realizacije „Djeluj EKOistično!“, te „Uči novo, poštuj staro!“.

Mladima želimo puno uspjeha u realizaciji njihove ideje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno