Biznis

Odluke Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluke Vlade ZDK – Na 83. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održanoj 21.12.2016. godine doneseni su:

  • Odluka o odobravanju finansijskih sredstava-subvencioniranje troškova jačanja konkurentnosti
  • Odluka o odobravanju finansijskih sredstava-subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačke djelatnosti
  • Odluka o odobravanju finansijskih sredstava-subvencioniranje administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije poslovnih subjekata
  • Odluka o odobravanju finansijskih sredstava-subvencioniranje projekata komora i udruženja iz oblasti privrede
  • Odluka o odobravanju finansijskih sredstava-subvencioniranje uvođenja i certifikaciji sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima

Na osnovu javnih poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) finansijskih sredstava – poticaja, koji su objavljeni u listu “Naša riječ”, dana 07.06.2016. godine, a zatvoreni dana 05.08.2016. godine,  Ministarstvo za privredu provelo je propisanu proceduru na osnovu koje je Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela  naprijed navedene odluke o realizaciji istih, kako slijedi:

  • Za subvencioniranje troškova jačanja konkurentnosti, Ministarstvu za privredu obratilo se 40 privrednih subjekata sa zahtjevima za dodjelu poticaja. Na osnovu detaljnog uvida u podnesene zahtjeve utvrđeno je da je 35 privrednih subjekata dostavilo uredne zahtjeve, te da su zaprimljena 5 neuredna zahtjeva. Po ovom poticaju odobrena je subvencija u ukupnom iznosu od 673,65 KM za izvezenu robu u iznosu od 41.644.130,96 KM.
  • Za subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i obavljanje djelatnosti tradicionalnih i starih zanata Ministarstvu za privredu obratilo se 14 poslovnih subjekata – obrtnika sa zahtjevima za dodjelu poticaja, od čega je 9 obrtnika obezbjedilo urednu dokumentaciju na osnovu koje je odobreno subvencioniranje u ukupnom iznosu od 118,20 KM.
  • Za subvencioniranje administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekat, Ministarstvu za privredu obratilo se 6 potencijalnih poduzetnika sa zahtjevima za dodjelu poticaja, od čega je 4 potencijalnih poduzetnika dostavilo urednu dokumentaciju o plaćenim troškovima izrade Poslovnog plana, odnosno registracije poslovnih subjekata na osnovu koje je odobreno subvencioniranje u ukupnom iznosu od 431,00 KM.  
  • Za subvencioniranje projekata komora i udruženja iz oblasti privrede, Ministarstvu za privredu obratila su se 2 potencijalna udruženja sa zahtjevima za dodjelu poticaja, dok zahtjeva komora nije bilo. Na osnovu detaljnog uvida u podnesene zahtjeve utvrđeno je da je su udruženja dostavila jedan uredan zahtjev, te da je „Udruženje poslodavaca Zenica“ podržano sa 000,00 KM.
  • Za subvencioniranje troškova uvođenja i certifikacije sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima, Ministarstvu za privredu obratilo se 9 privrednih subjekata sa zahtjevima za dodjelu poticaja, od čega je 7 privrednih subjekata dostavilo urednu dokumentaciju na osnovu koje je odobreno subvencioniranje u ukupnom iznosu od 000,00 KM.

Press služba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno