Info

Odluka Evropskog parlamenta: Ukida se ljetno i zimsko računanje vremena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka Evropskog parlamenta: Ukida se ljetno i zimsko računanje vremena – Sa 384 glasa za, 153 protiv i 12 suzdržanih, Evropski parlament je danas usvojilo rezoluciju kojom se ukida ljetno i zimsko računanje vremena, saopćeno je iz Evropskog parlamenta.

– Građanska inicijativa je pokazala da je javnost zabrinuta zbog ljetnog i zimskog računanja vremena, odnsono pomjeranja sata dva puta godišnje, u martu i oktobru. Brojne studije koje su provedene nisu dovele do jedinstvenog zaključka u vezi sa ovim pitanjem, ali su nagovijestile da pomjeranje sata može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi – saopćeno je iz Evropskog parlamenta.

Članovi Parlamenta su pozvali Evropsku komisiju da donese direktivu u vezi sa ovim pitanjem.

Postojeće ljetno i zimsko računanje vremena u državama EU na snazi je od 2001. godine, kada je donijeta odgovarajuća direktiva kojom je osigurana harmonizacija vremena i datuma na početku i na kraju ljetnog računanja vremena u cijeloj EU.

Ono što nije precizirano rezolucijom Parlamenta je da li bi se ubuduće koristilo sadašnje zimsko ili ljetno računanje vremena.

Ako se bude koristilo sadašnje zimsko računanje, to znači da će krajem juna i početkom jula sunce izlaziti već oko četiri sata ujutro, a zalaziti oko 20 sati. Prve naznake dnevne svjetlosti, odnosno zora bi svanula već oko tri ujutro, a potpuni mrak pao bi do 20.30 sati.

Ostanemo li na ljetnom računanju vremena, u decembru bi dnevno svjetlo trebali imati do 17 sati, ali zato bi svitalo tek nakon osam ujutro.

Izvor: BNN.BAStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno