Ostali sportovi

Odličan nastup devetogodišnje Ene Tabak na Svjetskom tenis finalu u Umagu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 03. do 10. septembra na Umag Tenis Akademiji održano je Svjetsko finale Champions Bowl 2023.

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su desetogodišnji Boris Jelinić iz Tuzle i devetogodišnja Ena Tabak iz Zenice.

Plasman na Svjetsko finale Ena Tabak ostvarila je u junu ove godine kada je na regionalnom turniru Champions Bowl-a u Beogradu postala finalistkinja i viceprvakinja u U9 kategoriji.

Svjetsko finale Champions Bowl serije okuplja najperspektivnije mlade teniserke i tenisere iz cijelog svijeta, a koji se takmiče u kategorijama U9-U16, a Finale se tradicionalno održava u najvećem tenis centru Jadranske obale, na prestižnoj Umag Tenis Akademiji.

Mlada i perspektivna Zeničanka, Ena Tabak, na svom putu do medalje odigrala je ukupno 6 mečeva, ostvarivši 4 pobjede i 2 poraza.

U izuzetno teškom i izazovnom žrijebu skupine, Tabak se odmah sastala sa prvakinjama Rumunije, Srbije i Španije. Najprije je upisala pobjedu protiv Rumunke I.A.Burade rezultatom 5:0, 5:0.

Nešto manje sreće imala je u naredna dva meča, gdje je poražena od prvakinje Srbije, Mitić Višnje, rezultatom 1:5, 2:5, a potom i od prvakinje Španije, A.S.Gomez, rezultatom 2:5, 3:5.

Time se Tabak nažalost odmah nije domogla glavnog žrijeba, već se plasirala na Cons.U9 turnir.

U ovom žrijebu Ena Tabak se najprije sastala sa prvakinjom Velike Britanije, D.Solovei, ostvarivši pobjedu rezultatom 6:0. Na putu do medalje odigrala je još dva meča, i to protiv finalistkinja Srbije, sestara Adamović Laure i Danice, pobjedivši u oba meča rezultatima 6:3 i 6:1.

Time je devetogodišnja Ena Tabak iz Zenice osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju na Cons.U9 turniru u Umagu, te je u ukupnom poretku ovog velikog Svjetskog finala zauzela visoko 9. mjesto.

Ovo je za Enu bilo veliko iskustvo i prvo Svjetsko finale, te iz njenog tima poručuju kako su veoma zadovoljni njenim nastupom, ostvarenim rezultatom i konačnim plasmanom na Svjetskom finalu.

Devetogodišnja Ena Tabak već dvije uzastopne godine nosi i titulu viceprvakinje Balkana u karateu, a od ove godine i titulu viceprvakinje Balkana u tenisu, te čak u dva sporta na svjetskom nivou predstavlja naš grad i državu na najbolji i najkvalitetniji način.

Svi ovi rezultati postignuti su zajedničkim naporom i kvalitetnim radom cijele Enine ekipe, na čelu sa glavnim trenerom Smailović Mirzom, zatim ekipe trenera Tenis kluba ”Romari” Vitez koju predvodi trener Igor Martinović, te ekipe trenera Karate kluba ”Internacional” Zenica na čelu sa trenerom Keleštura Selverom, a koji je za nju posebno kreirao program kondicionih treninga.

Slijede Enine pripreme za nastup na još nekoliko internacionalnih turnira, od čega posebnu važnost ima prestižni Lemon Bowl turnir, a koji se u januaru 2024. održava u Rimu, Italija.

Nadamo se da će Grad Zenica, na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Kasumović Fuadom, te Vlada ZDK prepoznati kvalitet ove mlade nade zeničkog sporta, te da njihova podrška Eni neće izostati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno