Posuđeno

Odlazak biznismena koji je promijenio izgled Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Salko Džananović – Mrki, poznati je zenički biznismen koji je izgradnjom objekata na Kamberovića polju promijenio izgled Zenice. Na to ga je potaknuo Husejin Smajlović, nekadašnji gradonačelnik Zenice.

Nažalost, više nisu među živima. Smajlović je preminuo 2016. nakon teške bolesti a Džananović je u nedjelju oduzeo sebi život. Ruku na sebe digao je jer nije mogao trpiti više bolove koje je imao… Posljednjih godinu i po dana povukao se iz biznisa, išao na operaciju u Tursku, rijetko kad izlazio iz kuće. Teško je hodao. A kad bi i izašao bio bi u pratnji supruge ili sina na koje se oslanjao, koji su mu pomagali.

Husejin Smajlović čim je zasjeo na mjesto prvog čovjeka Zenice 2004. obećao je izgradnju moderne Arene na Kamberovića polju i tržnog centra. Bilo je to u svom prvom intervjuu kao načelnik Općine Zenica datom potpisniku ovih redova i najstarijem bh. dnevniku Oslobođenju. Priznajem, blijedo sam ga gledao sumnjajući da mjesto na kojem su se u to doba okupljali narkomani može postati mjesto na koje će rado dolaziti svi Zeničani.

No, ubrzo je Smajlović razgovarao sa Džananovićem koji se bavio trgovinom, imao lanac samoposluga i bio uvoznik banana u našu zemlju, da uđe u biznis gradnje modernog shopping centra i hotela iz Arenu čiju će gradnju finansirati Općina.

Shopping centar Džananović i Hotel Zenica otvoreni su 29. februara 2008. godine. Zenica je tada dobila oko 1.500 novih radnih mjesta.

Shopping centar je postao prepoznatlji sa dosta ugostiteljskih objekata, butika, prodavnica… Dolazili su ljudi iz cijele BiH tamo.

U Hotelu Zenica imali su kao goste nogometne, košarkaške, rukometne i odbojkaške reprezentacije iz Evrope i svijeta. Bio je smješten tu i jedan Kristijano Ronaldo, koji je bio zvanično najbolji nogometaš na svijetu.

Mrki je bio konkretan i korektan u poslu. Bio je jedno vrijeme u Upravi Nogometnog kluba Čelik iz Zenice. Izabran je i za predsjednika Kluba ali se kratko zadržao. Na prvoj sjednici Upravnog odbora na čijem je bio čelu razgovaralo se o radu kluba, poslovanju, potrebnim stvarima, samo o načinu kako potrošiti novac kojeg nema. Izvadio je 100.000 KM iz torbe, stavio na stol i pozvao sve članove UO da slijede njegov primjer kako bi izvukli klub iz krize. Obzirom da nije bilo nikakve reakcije prisutnih, pokupio je novac i napustio Trofejnu salu na Bilinom polju gdje je bila sjednica i Klub.

U septembru prošle godine Salko Džananović prodao je kompletan biznis, trgovinu, hotel, shopping centar, veleprodaju na Bristu grupaciji Bingo i njegovom vlasniku Senadu Džambiću.

Zajedno sa bratom Jasenkom, Salko je finansirao izgradnju džamije (vakif) u zeničkom naselju Brist 2015. godine.

Husejina Smajlovića i Salke Džananovića više nema. Ostao je kompleks na Kamberovića polju da svjedoči o ljudima koji su imali viziju i hrabrost da nešto takvo naprave.

Dženaza-namaz i ukop Salku Džananoviću – Mrkiju biće obavljeni u utorak u haremu džamije Brist u Zenici u 12,40 sati (iza podne namaza). Iza Džananovića su ostali supruga Azra, kćerka Sabina, sin Ajdin, zet Dejan, snaha Majda, unučad Mak, Adi i Ada.

Autor: Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno