Politika

Odgođeno konstituisanje nove Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na 4. sjednici održanoj dana 24.02.2015. godine, upoznao se sa pismenim prijedlogom Miralema Galijaševića, kandidata za premijera Zeničko-dobojskog kantona, za pozicije ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, (sačinjen na osnovu dostavljenih prijedloga političkih stranaka koje čine skupštinsku većinu), koji je 20.02.2015. godine, dostavio predsjedavajućoj Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a u vezi sa izraženim negativnim usmenim i pismenim reakcijama koje je isti, nakon dostavljanja i prezentiranja u javnosti proizveo, s obzirom da među 10 predloženih kandidata za mjesta ministara u Vladi Kantona nema ni jedna osoba ženskog spola.
S tim u vezi Kolegij Skupštine se upoznao i sa aktom koji je 23.02.2015. godine, na adresu Skupštine Kantona i kantonalnih odbora stranaka SDA, DF-Željko Komšić i HDZ BiH dostavila grupa nevladinih organizacija, i to: Centar za pravnu pomoć ženama Zenica, Sarajevski otvoreni centar Sarajevo i Infoteka Zenica, kojim ukazuju na kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova u procesu formiranja Vlade Zeničko-dobojskog kantona, i kojim pozivaju Skupštinu Kantona da ne dozvoli imenovanje Vlade u kojoj za 10 ministarskih mjesta nije predložena ni jedna žena, što predstavlja kršenje člana 20. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, koji jasno predviđa zastupljenost oba spola u izvršnoj vlasti, odnosno najmanje 40% manje zastupljenog spola.
Nakon provedene rasprave, Kolegij Skupštine je konstatovao da bi u predstojećem procesu formiranja izvršne vlasti u Kantonu, trebalo imati u vidu odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH- Prečišćeni tekst („Službeni glasnik BiH“, broj: 32/10), koji uređuje, proromovira i štiti ravnopravnost spolova, garantuje jednake mogućnosti i ravnopravan tretman svih osoba bez obzira na spol, u javnoj i u privatnoj sferi društva, te uređuje zaštitu od diskriminacije na osnovu spola.
Kolegij je zauzeo mišljenje da bi koalicioni partneri u procesu predlaganja kandidata za ministre u Vladi Kantona i kandidat za premijera Kantona, prilikom predlaganja sastava Vlade Kantona, trebalo da poštuju odredbe navedenog Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, i da najkasnije do 03.03.2015. godine, a s ciljem zakazivanja i održavanja sjednice Skupštine na kojoj će se vršiti potvrđivanje Vlade Kantona, dostavljene prijedloge kandidata za ministre u Vladi Kantona sačine na način koji će uvažavati ravnopravnu zastupljenost oba spola, promovirajući time ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju u budućoj Vladi Kantona.

                                                 STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno