Ostali sportovi

Odbojkašice BiH u Zenici pišu istoriju za odlazak na prvi Euro i CEV Zlatnu ligu

Odbojkašice BiH u Zenici pišu istoriju za odlazak na prvi Euro i CEV Zlatnu ligu- Ženska odbojkaška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine od 12. do 17. maja 2021. godine u Zenici će igrati drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo.

Do premijernog nastupa na Euru, najbolje bh. odbojkašice pokušat će doći kroz grupu F u konkurenciji selekcija Češke Republike, Slovenije i Latvije. Tim povodom danas su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine (OS BiH) Alija Fatić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica Nedim Talić potpisali ugovor o održavanju dva odbojkaška takmičenja u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Europska odbojkaška federacija (CEV) prihvatila je prijedlog Odbojkaškog saveza BiH da se dvije velike sportske priredbe održe u Zenici, gdje je u augustu 2020. godine uspješno organizovano Europsko prvenstvo za odbojkašice u kategoriji U21.

„Odbojkaški savez BiH i Grad Zenica su za organizaciju Eura prošlog ljeta, dobili najveće ocjene i predsjednik Europske odbojkaške federacije Aleksandar Boričić obećao je da će se u Zenici igrati i finale Lige šampiona. Pred nama su dva kontinentalno velika turnira, kvalifikacije za Euro i CEV Srebrena liga na kojima ćemo vjerujem nastupiti sa najboljim timom i gdje ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo i igrati doigravanje za CEV Zlatnu ligu najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Bez podrške Grada Zenica, a prije svega gradonačelnika Fuada Kasumovića bilo bi nemoguće organizovati ove manifestacije i usuđujem se kazati, da bi nastup reprezentacije BiH bio upitan“, kaže Alija Fatić, predsjednik OS BiH.

Grad Zenica ponosan je što nakon najboljih bh. nogometaša, košarkaša, rukometaša, tenisera i ragbijaša postaje domaćin međunarodnim utakmicama odbojkaških reprezentacija BiH.

„Zenica je grad sporta bez obzira što ga neke retrogradne snage ne žele vidjeti takvim. Izdvajamo mnogo veća sredstva za sport nego što je to prije bilo ali ne možemo pokriti ogromne gubitke i kriminal koji je nekada rađen u zeničkim klubovima. Imamo mnogo kvalitetnih sportskih priča, a ova saradnja sa Odbojkaškim savezom BiH je jedna od njih. Nadam se da će pandemija koronavirusa jenjavati i da ćemo možda biti u prilici da tribine
Arene otvorimo za gledatelje, čime bi mnogo snažnije ove manifestacije osjetila i lokalna privreda što je jedan od naših ciljeva saradnje sa OS BiH. Vjerujem da će Zenica i njeni građani potvrditi svoje gostoprimstvo, da će gosti iz Europe iz našeg grada i države ponijeti lijepe uspomene, a da će reprezentativke BiH iz Zenice otići na Euro“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Drugi kvalifikacioni turnir za Europsko prvenstvo 2021. godine za odbojkašice igrat će se od 12. do 17. maja. CEV Srebrena liga za odbojkašice na programu je od 27. maja do 03. juna 2021. godine gdje se u grupi B uz selekciju BiH nalaze reprezentacije Portugala, Estonije i Latvije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem