Info

Od ponedjeljka sa manje magle i smoga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od ponedjeljka sa manje magle i smoga – Od 28. decembra se može očekivati povećano strujanje zraka u Bosni i Hercegovini što će dovesti do smanjenja magle i zagađenosti koja je prisutna u kotlinama.

Početkom januara 2016. godine, stanovnici trenutno najzagađenijih gradova, Tuzle, Zenice, Sarajeva, će konačno prodisati. Uslijedit će promjena vremenskih prilika sa snježnim padavinama, potvrdio nam je Bakir Krajinović, stručni saradnik u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Snijeg i kiša

-Do kraja decembra očekivane jutarnje temperature kretat će se od minus pet do nula, u Hercegovini od jedan do pet stepeni. Maksimalne temperature će biti do deset stepeni u Bosni, dok će u Hercegovini biti i do 15 stepeni. Magla se očekuje u kotlinskim predjelima u Bosni i zadržat će se cijelog dana. Najintenzivnija magla se očekuje u sarajevskoj, zeničkoj i tuzlanskoj kotlini. Treba napomenuti da se krajem decembra, tačnije od 28. ovog mjeseca, očekuje pojačan vjetar koji će usloviti smanjenje magle. Početkom januara usljedit će promjena vremenskih prilika, kada se očekuju padavine u vidu snijega i kiše – pojašnjava nam Krajinović.

Jutarnje temperature će postepeno opadati i u Bosni se očekuju oko minus sedam, a u Hercegovini oko nula stepeni. Maksimalne temperature u Bosni će biti tri stepena, a u Hercegovini i do sedam stepeni celzijevih.

Kontraproduktivne maske

Udruženje građana Eko akcija iz Sarajeva zajedno sa još nekoliko udruženja je bilo najglasnije u podizanju glasa na opasnost koju je sa sobom donijelo zagađenje zraka.

-Do prije mjesec skoro da niko nije prepoznavao da problem uopće postoji. Moram reći da ni sada nije sjajna situacija jer sve je manje mjernih stanica za zagađenost koje rade. Tako u Tuzli od tri mjerne stanice, samo jedna radi. Na ulicama ljudi nose hirurške maske koje su zapravo kontraproduktivne. Nisu napravljene da zaštite hirurga, već pacijenta kojeg operiše, da ne puše u njega. A ove čestice su vam toliko sitne da one najopasnije na jednu vlas naše kose može stati njih i do 30-ak. Još puno toga se mora činiti na zaštiti od zagađenja – kazao nam je Anes Podić iz Udruženja građana Eko akcija iz Sarajeva. (Faktor)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno