Info

Foto: Novi znak Islamske zajednice u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promoviran novi znak Islamske zajednice u BiH – U okviru današnje sjednice Sabora Islamske zajednice u BiH održana je svečana promocija novog znaka Islamske zajednice.

Svečanost je otvorena izlaganjem prof. dr. Ismet Bušatlić o historiji dosadašnjih znakova i simbola Islamske zajednice u BiH. Poslije je uslijedilo obraćanje Ismaila Smajlovića, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, koji je govorio o samom toku izbora novog znaka i logotipa te radu konkursne komisije. Nakon toga je predsjednik komisije Tarik Jesenković prezentirao je Knjigu grafičkih standarda Islamske zajednice, autora Muamera Adilovića.

Uz čestitke na izboru novog znaka prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović te autoru idejnog rješenja znaka Vahidinu Ninu Pršešu i autoru Knjige grafičkih standarda Muameru Adiloviću uručio prigodna priznanja.

„Zvijezda zlatne boje formirana je od pet istovjetnih harfova, simboliziraujući pet stubova islama. Harf elif je prvo slovo imena Allaha, dz.š. Mjesec je formiran interakcijom dva kruga, ukazujući na savršenstvo stvaranja. Zlatna boja je simbol trajnosti. Polumjesec simbolizuje obnovljivi izvor. Prostor u kojem se nalazi zvijezda ukazuje na geografski prostor djelovanja Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. U zaključku spoj ova grafička detalja simbolizira dosljednost izvoru koju Islamska zajednica ispoljava i čvrstom osloncu na pet stupova islama koji su uspostavljeni voljom Allaha, dz.š.“, kazao je Vahidin Nino Pršeš, autor idejnog rješenja.

Idejno rješenje novog znaka i logotipa rezultat je izbora Komisije za izbor rješenja za novi znak i logotip IZ, koja su pristigla anonimnim javnim konkursom raspisanim početkom 2015. godine. Također vrijedi istaknuti da novi znak Islamske zajednice nije novi simbol, već nova vizuelna i originalna interpretacija općeprihvaćenog simbola polumjeseca i zvijezde kod većine muslimana, a kod Bošnjaka identificiranje s tim simbolom nikada nije dolazilo u pitanje. Muslimanski narodi širom svijeta koriste isti ili slične simbole. To ne čine samo isključivo vjerske organizacije već i države, humanitarne organizacije, razna muslimanska udruženja i tako dalje. Drugim riječima kazano i muslimani i oni koji to nisu, prihvaćaju polumjesec i zvijezdu kao jedno od osnovnih islamskih obilježja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno