Zenica

Od kraja jula po odštetnim zahtjevima isplaćeno 250.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od kraja jula po odštetnim zahtjevima isplaćeno 250.000 KM – Gradsko pravobranilaštvo do sada je, shodno potpisanim sporazumima, izvršilo isplatu 37 odštetnih zahtjeva po osnovu pravosnažnih presuda građana po pitanju naknade štete, radnih sporova i napada pasa lutalica, u ukupnom iznosu od 250.000 konvertibilnih maraka. Isplata preostalih 47 povjerioca, koji su se takođe odrekli zateznih kamata ili dijela sudskih troškova, za što treba obezbijediti dodatnih 368.000 konvertibilnih maraka, trebalo bi da bude završena do kraja naredne godine.

Na poziv gradonačelnika odazvao se veći broj građana, a prema riječima gradskog pravobranioca, Zlatka Osmanovića, uslov za vansudsku nagodbu bilo je odricanje od zateznih kamata i drugih troškova. Sa svima koji su prihvatili ponuđene uslove, kaže Osmanović, sklopljen je sporazum, a isplata je vršena shodno usvojenoj rang listi.

Gradski pravobranilac napominje da su svi potpisnici sporazuma dobili rang listu na osnovu koje se vrši isplata. I pored toga, kaže Osmanović, brojne su primjedbe, zbog čega ponavlja na osnovu kojih kriterija su liste formirane.

Osmanović dodaje da građani koji su se odrekli većeg dijela sudskih troškova imaju povoljniji položaj na listi. Prednost su svakako imali i građani čije je rješenje o izvršenju i pravosnažna presuda starijeg datuma.

Građanima koji su se obratili pravobraniocu objašnjeno je da je ovo puno povoljnije za njih, kaže Osmanović, te dodaje da grad na ime sudskih izvršenja ima zakonsku obavezu izdvojiti 130.000 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou. Drugim riječima, postojećom dinamikom svi oni bi na isplatu čekali više od 10 godina.

(R.Š.)
rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno