Biznis

Očekivana inflacija u BiH za ovu godinu 5,8 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Očekivana objedinjena inflacija u Bosni i Hercegovini za tekuću godinu iznosi 5,8 posto, što implicira blagi pad u odnosu na lani, kada su učesnici, prema septembarskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju 7,9 odsto, objavila je Centralna banka BiH.

Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,5 odsto, što navodi na zaključak da se očekuje i dalji pad inflacije, s obzirom na to da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka.

Evidentno je da na kretanja inflacije utiču interni i eksterni faktori, što rezultira i razlikama u očekivanoj inflaciji, ne samo u samoj zemlji, već i među državama, navode iz Banke.

Dodaju da se smatra da će dalji pad inflacije uticati na poboljšanje privrede uopšte.

Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, finansijskih institucija, zemlje, i ostalih učesnika makroekonomskog sistema.

Centralna banka, kao važan segment komunikacijske strategije, redovno sprovodi anketu o inflacijskim očekivanjima, s ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata.

Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno