Biznis Zenica

ArcelorMittal Zenica ponovo pokreće proizvodnju čelika, novi kolektivni ugovor u ponedjeljak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon okončanog štrajka i postignutog dogovora između sindikata i kompanije ArcelorMittal Zenica ponovo počinje proizvodnja i pokretanje visoke peći s obzirom na to da je došlo i do promjena na tržištu čelika.

Kompaija ArcelorMittal prije skoro dva mjeseca obustavila je proizvodnju u svojim pogonima zbog loših uslova prodaje čelika na tržištu, a skoro u isto vrijeme radnici su stupili u štrajk zbog nezadovoljstva uslova novog kolektivnog ugovora.

Štrajk je okončan sredinom decembra kada su u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uprava kompanije ArcelorMittal Zenica i sindikat postigli dogovor te je odlučeno da se radnici vrate proizvodnji onog dana kada kompanija odluči da je vrijeme da ponovo punom snagom pokrene svoje pogone.

Tada je dogovorena isplata novčanog iznosa od 2.520 KM svim radnicima uz decembarsku platu, isplata regresa 50 posto prosječne plate 2023. godine, povećanje naknade toplog obroka sa 5 na 7,5 KM retroaktivno od juna 2023. godine, razlika toplog obroka uz decembarsku platu, blagdanskih bonusa u iznosu od 100 KM te varijabilnu platu za 2024. godinu.

Uzimajući u obzir strateški značaj ArcelorMittal Zenica za bh. ekonomiju, uspješno ponovno pokretanje proizvodnje ne samo da osigurava radna mjesta za lokalnu zajednicu, već i doprinosi općem ekonomskom razvoju.

Kompanija se također obavezala na daljnja ulaganja u modernizaciju i unapređenje proizvodnih procesa kako bi ostala konkurentna na tržištu čelika.

Isplata plate i bonusa planirana je 10. januara, a u ponedjeljak će biti upriličeno i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Autor: E.Mehić/klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno