Biznis

Obustavljeni radovi na dionici Koridora 5C kod Zenice, zatražena revizija projekta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radovi na izgradnji poddionice Vranduk – Ponirak kod Zenice obustavljeni su zbog revizije projekta po kojem su Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine počele graditi, a dopis je stigao i na adresu izvođača radova azerbejđanskog Azvirta.

Ova informacija za Klix.ba je potvrđena iz više izvora bliskim Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo, godinama unazad ukazivalo se na probleme ove poddionice dužine 5,3 kilometara, tačnije na Sektor 1, Sektor 6 i Sektor 7.

Naime, projekat je rađen preko IPA fonda, a kao takav je predat u ruke Autocestama koje su počele graditi trasu ove dionice. Sektor 1 se nalazi kod Nemile (gledajući od sjevera ka jugu), a Sektor 6 i Sektor 7 se nalaze prije Tunela Zenica gdje još uvijek zbog geologije nisu urađeni veći zahvati.

Problem je upravo sporni projekat na koji se godinama ukazivalo.

“Trasa po projektu koji je dostavljen Autocestama, a koji je rađen preko IPA fondova u vrijeme Bože Ljubića, pogrešno je pozicionirana. Jednostavno, trasa nije uredu. Godinama se radilo ono što je bilo po projektu uredu, jer nije da čitav projekat ne valja, ali kada se došlo do ovih sektora, vidjelo se da ne može dalje. Ovdje se radi o privremenoj obustavi radova dok se ne završi revizija projekta i raščisti sve s nadzorom i izvođačem radova. Biće tu i arbitraže i svega, ali zakonski rok da se sve to završi je 58 dana”, kazao je izvor iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Trasa autoceste poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca. Ukupna dužina dionice prema projektu iznosi 5.3 km. Izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH). Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij d.o.o. (Slovenija) – DIVEL d.o.o. Sarajevo (BiH).

Portal Klix.ba uputio je upit i na adresu Autocesta FBiH, a do objave ovog teksta nismo dobili više detalja o obustavi radova na jednom od najvećih gradilišta trase Koridora 5C kroz BiH.

Autor:https://www.klix.ba/biznis/privreda/obustavljeni-radovi-na-dionici-koridora-5c-kod-zenice-zatrazena-revizija-projekta/230829060Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno