Info

Obraćanje premijera Novalića i najava mjera Vlade FBIH – Zajednički djelujemo u interesu građana BiH

Premijer Novalić: Zajednički djelujemo u interesu građana BiH – Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se danas građanima u vezi s pandemijom koronavirusa najavivši kakve se mjere mogu očekivati na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, u proširenom sastavu.

Premijerovo obraćanje, dostavljamo u cijelosti.

„Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odmah nakon saznanja za pojavu koronavirusa, formirala Krizni štab za područje Federacije. Poduzeli smo sve mjere i stavili na raspolaganje finansijska i sva druga neophodna sredstva, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine. Štab Civilne zaštite je stavio na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse.

Međutim, svima nam je jasno da posljedice širenja koronavirusa neće biti samo po zdravlje ljudi, nego će imati negativne posljedice i na privredu. Također, jasno nam je da se radi o globalnom problemu.

Za sutra sam sazvao sjednicu Vlade u proširenom sastavu. Pozvao sam svih deset kantonalnih premijera, predsjednika Udruženja poslodavaca, Privredne komore,

Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Crvenog križa Federacije BiH,

kao i čelnike svih nadležnih federalnih institucija.

Ono što u ovom momentu sa sigurnošću mogu kazati jeste da je isplata penzija neupitna, kao i boračkih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta.

Izdao sam nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcionišu svakog ko želi profitirati u ovakvoj situaciji.

Ministar trgovine je pripremio Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti. Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe, na raspolaganje stavimo i robne rezerve Federacije.

Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u snabdjevanju osnovnim životnim namirnicama.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu.

Mjere će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije. One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdjevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama.

Sutra ćemo s kantonalnim premijerima i poslodavcima tražiti način kako da pomognemo i zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni.

Ovim putem pozivam sve građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Imajte povjerenja u naš zdravstveni sistem, Krizni štab, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonočno rade za dobrobit svih građana i čija pomoć će nam biti neophodna i u periodu koji je ispred nas. Na ovome im trebamo biti zahvalni, a ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem.

U stalnom sam kontaktu sa predstavnicima Vijeća ministara, Zoranom Tegeltijom, Fahrudinom Radončićem, Ankicom Gudeljević, te predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Zajednički djelujemo u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Od velikog značaja je i naša bliska koordinacija unutar Federacije Bosne i Hercegovine.

Niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa. Molim Vas da ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade Federacije BiH i Kriznog štaba.“

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: