Info

Oboren junski temperaturni rekord Zenice – U hladu mjerne stanice danas najtoplijeg grada u BIH tačno 40,0 Celziusa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Zenica je danas, 29.06.2022. bila najtopliji grad Bosne i Hercegovine gdje je izmjereno 40,0 °C. Ovo je ujedno i najviša izmjerena temperatura zraka u junu mjesecu za grad čelika. Prijašnji rekord, i možda najbolji pokazatelj mnogih stvari, iznosio je 39,6 °C i postavljen je 23.06.2021. Dakle, nije uspio opstati niti godinu dana, zaključuje meteorolog Nedim Sladić. Sarajevu je nedostajalo 0,5 °C do rekorda, Bjelašnici svega 0,4 °C.
Podsjećamo, zvanična mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda se obavljaju po određenim pravilima, svugdje u svijetu na isti način, na zaklonjenom, mračnom i od direktnog sunca zaklonjenom mjestu, na visini od oko 2 metra.  Zbog toga ono što građani izmjere svojim termometrima, na terasama, balkonima ili uz prozore nerijetko broji nekoliko stepeni više. Također, postoji REAL FEEL odnosno “stvarni osjećaj” temperatura, koja se tabelarno izračunava na osnovu odnosa vlažnosti zraka (što manje to gore) i temperature (što više to gore). U srazmjeru te dvije vrijednosti dobija se “osjećaj kao”, pa se “zeničkih 30” nekad mnogo teže preživljava nego 40 na nekoj morskoj destinaciji.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno