Info

Forum građana u BiH za postavljanje standarda u korištenju društvenih mreža za vrijeme predizborne kampanje

Podijeli ovu vijest:

Nova inicijativa poziva ljude širom Bosne i Hercegovine da se prijave za građanski forum za borbu protiv govora mržnje, dezinformacija i uznemiravanja na internetu uoči izbora u oktobru.

Oko 70 učesnika koji će biti odabrani stratificiranim slučajnim uzorkom, kako bi odražavali društvenu i regionalnu raznolikost, će učestvovati u izradi građanske povelje koja ima za cilj podizanje svijesti o rizicima štetnog internetskog sadržaja, pozivanje političkih aktera na odgovornost za zapaljivu retoriku i ohrabrivanje korisnika platfoma društvenih medija za poduzimanje odlučnih akcija za zaštitu digitalnog prostora BiH.

Inicijativu predvodi Centar za humanitarni dijalog (HD), švicarska privatna diplomatska organizacija posvećena sprečavanju i rješavanju sukoba širom sveta. “S približavanjem izbora u oktobru, toksična upotreba društvenih medija rizikuje da pogorša postojeće podjele u Bosni i Hercegovini”, rekao je Mark Baskin, viši savjetnik HD-a za Evroaziju. “Građanski forum daje ljudima jedinstvenu priliku da odluče kakvo je ponašanje prihvatljivo na internetu kombinirajući deliberativnu demokratiju s naporima da se ojača odgovorna upotreba društvenih medija.”

PROČITAJTE I:   KUIP ZDK u prvih šest mjeseci izrekla kazni u vrijednosti 1.240.000 KM

„Govor mržnje i dezinformacije brzo se šire na društvenim mrežama u BiH“, kaže Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo i članica Upravnog odbora projekta. “Mladi su posebno osjetljivi na ove trendove, a ovaj projekat će pomoći u podizanju svijesti o rizicima internetskog prostora među njima i širim društvom u BiH.”

Događaj će se održati od 28. do 31. jula u Hotelu Termag na Jahorini uz plaćene troškove, a učesnici će dobiti honorar za doprinos ovom značajnom radu.

Građani Bosne i Hecegovine se mogu prijaviti Ovdje za učešće na Forumu građana o odgovornom korištenju društvenih medija. Krajnji rok za prijave je 10. juli, a organizatori imaju za cilj uključiti učesnike iz svih područja BiH.

PROČITAJTE I:   FOTO: Udruženje Baton Zenica posjetilo Konjic

HD-ov tim za Balkan vodi projekat uz podršku HD-ovog globalnog programa Digital Conflict i sa smjericama upravnog odbora bosanskohercegovačkih akademika i medijskih stručnjaka, uključujući predstavnike BIRN-a, Zašto Ne, Media centra Sarajevo, Centra za istraživačko novinarstvo i Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj projekat se nadograđuje na prethodne digitalne inicijative HD-a, koje uključuju potpisivanje značajnog mirovnog sporazuma na društvenim medijima u centralnoj Nigeriji i izbornih kodeksa ponašanja u Indoneziji i na Kosovu. Program “Digital Conflict” dio je privatne diplomacije, posredovanja i mirotvorstva ove švicarske organizacije u više od 75% oružanih sukoba širom svijeta.

Širom Balkana, HD radi na različitim posredničkim naporima sa nizom međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, univerziteta i društvenih grupa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno