Zenica

Obnova bolnice u Zenici još uvijek na čekanju zbog nepoštivanja odluka Gradskog vijeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Iako je prvobitno saopćenje Gradske uprave Zenica građanima Zeničko-dobojskog kantona davalo nadu da se farsa oko zemljišta i imovine Kantonalne bolnice Zenica privodi kraju te da će radovi na rekonstrukciji bolnice uskoro početi, ipak to se najvjerovatnije neće dogoditi, ili će se dogoditi ukoliko Vlada ZDK na to pristane, s obzirom da do sada nije bila za to odluku.

Višemjesečne rasprave između Kantonalne bolnice Zenica i Grada Zenice oko zemljišta, koje su usporavale i sami početak obnove ove zdravstvene ustanove, nastavit će se najvjerovatnije i u narednom periodu.

Sporazum koji je Kasumović potpisao i dostavio Vladi ZDK na potpis podrazumijeva se prijenos zemljišta bez naknade, ali i obaveza da Vlada ZDK za projekte u Zenici u 2020., 2021. i 2022. godini planira po 2 miliona KM u budžetu.

Blokade računa, razgovori, dogovori, sjednice Gradskog vijeća na tu temu, nisu dale rezultat kako bi se ovaj projekt realizirao.

“Na ovaj način, gradonačelnik Zenice ispoštovao je zaključak svog Gradskog vijeća o prenosu vlasništva zemljišta i objekata u vlasništvu Grada Zenica na Kantonalnu bolnicu Zenica, odnosno Zeničko – dobojski kanton. Prijedlog Sporazuma upućen je prema direktoru Kantolalne bolnice Zenica prim. Rasimu Skomorcu i premijeru ZDK gospodinu Mirzi Ganiću, na kojima je sada odgovornost za realizaciju investicionih projekta u KB ‘Zenica'”, stoji u dopisu Grada Zenice.

Kako Klix.ba saznaje Gradsko vijeće Zenice je donijelo zaključak da Kasumović Vladi ZDK uputi prijedlog Sporazuma o međusobnim odnosima u svrhu dogovornog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu i pripadajućim objektima u krugu Kantonalne bolnice Zenica. Međutim, nikakvi uvjeti od 6 miliona KM nisu bili spomenuti u zaključku te se postavlja pitanje kada će i na koji način sporazum biti postignut?

Sredstva za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica osigurana su prije skoro 20 mjeseci kada je EBRD odobrio kredit od 10 miliona eura za generacijski projekt koji ima za cilj poboljšanje zdravstvenih usluga u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i bolje uvjete za rad ljekara.

Imovinsko-pravni odnosi više od godinu dana usporavali su početak obnove Kantonalne bolnice Zenica.

Iz Grada Zenice su istakli da je ovaj grad dao veliki doprinos u razvoju Kantonalne bolnice Zenica od njenog osnivanja do danas te da na neki način Zeničko-dobojski kanton mora iskazati zahvalnost za to, a jedan od načina je i realizacija kapitalnog projekta za koji je potreban novac.

Projekt, dinamika izvođenja radova i način doznaka bit će uređeni ugovorom koji bi trebao biti potpisan do kraja ove godine, a s ciljem praćenja i nadzora nad realizacijom kapitalnog infrastrukturnog projekta, potpisnice sporazuma će izabrati po dva predstavnika iz Vlade ZDK i Grada Zenice.

Konačnu odluku o ovom donijet će Vlada Zeničko-dobojskog kantona, ali u svemu ovome najveću štetu osjete pacijenti koji još uvijek nemaju interventnu kardiologiju i borave u bolnici koja vapi za obnovom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno