Biznis

Objavljena dva javna poziva za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Objavljena dva javna poziva za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom – Na sjednici UO Fonda PRZOI, ODRŽANOJ 21.09. odlučeno je da se raspišu dva Javna poziva, i to:

1.- JAVNI POZIV za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom u 2017. godini u šta je uključen Lot IV gdje za školovanje, doškolovanje, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, te slično, mogu konkurisati sve osobe sa invaliditetom starije od 19 godina. Od nedavno Fond finansira i studije, ali na fakultetima i univerzitetima, koji u svom radu primjenjuju zakonske odredbe o zapošljavanju OSI (ili uplatama naknada za nezapošljavanje OSI).

2.- JAVNI POZIV za dodjelu novčanog stimulansa u 2017. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gdje je obuhvaćeno i novo zapošljavanje kroz sve zakonske oblike samozapošljavanja.

Adresa Fonda PRZOI na webu je: https://www.fond.ba/

I dalje je nizak nivo zainteresiranih OSI za zapošljavanje, samozapošljavanje i sve oblike profesionalne rehabilitacije u ZDK.

Gledano po opštinama ZDK, u ovom vremenu je zaposleno OSI: Zenica 83, Žepče 21, Olovo 3, Zavidovići 23, Tešanj 3, Breza 13, Visoko 14, Vareš 1, Usora 4, Doboj jug 9, Kakanj 1, Maglaj 4

Za isto vrijeme je u Federaciji BiH zaposleno 2.284 OSI, a rehabilitacijom bilo obuhvaćeno 920 OSI a u ZDK samo jedna OSI. Trenutno 1.138 OSI ostvaruju naknade za uplaćene poreze i doprinose, a iz ZDK tek 13 OSI. U tih 179 OSI zaposlenih putem Fonda PRZOI, a iz ZDK, ima više od pola, koji su zapošljavani u više navrata, najčešće dva ili tri puta, tako da stvarni broj OSI koji su zaposleni u  periodu 2011. – 2017. je tek oko 80. Izuzetno loš rezultat.

Trenutno su tri OSI u ZDK stekle uslove pred penzionisanje, a jedna OSI je već penzionisana. U ZDK postoji trenutno samo jedno preduzeće sa satusom privrednog društva za zapošljavanje OSI, u Žepču. Nema ni jedne zaštitne radionice u ZDK. Samo jedna OSI je do sada iskoristila pravo na profesionalnu rehabilitaciju, koja obuhvata sve oblike, kao što su: osposobljavanje, prekvalifikacija, dokvalifikacija, doškolovanje, specijalizacija i sl. Služba zapošljavanja ZDK nije znala napraviti toj OSI potrebno uvjerenje!!!

Za ova dva Javna poziva je opredijeljena do sad najveći iznos novca, cca 10 miliona KM. Za prijavu na Javne pozive biti će 30 dana. Za to vrijeme, ko želi, može otvoriti svoj biznis u bilo kojem obliku i prijaviti se na Javni poziv. Srdačno.

Mirsad Đulbić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno