Biznis

FIPA: Porast stranih investicija u BiH

FIPA: Porast stranih investicija u BiH – U prvom kvartalu 2017. godine, Bosna i Hercegovina bilježi rast stranih investicija od 28,7% u odnosu na isti period prošle godine, što je ohrabrujuća činjenica, s obzirom na situaciju iz prethodnih nekoliko godina kada je uglavnom bilježen pad stranih investicija. Naime, prema preliminarnim podacima obrađenim od Centralne Banke BiH, strani investitori su u prva tri mjeseca ove godine investirali u BiH 210,8 miliona KM.

FIPA ulaže ogromne napore na promociji Bosne i Hercegovine kao privlačne investicijske destinacije i pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inozemstva, ali joj je posao znatno otežan povremenim političkim turbulencijama, koje plaše investitore i odvraćaju ih od investiranja u BiH. Prepreka su i veliki novčani poticaji koje stranim investitorima daju naše susjedne države (od 3 do 7 tisuća eura po novootvorenom radnom mjestu), za koje BiH nema izdvojenih sredstava.

Međutim, i pored svih teškoća, ipak daju određene rezultate stalni sastanci i razgovori koje FIPA ima sa potencijalnim stranim investitorima, uvjeravanja da je uloženi novac siguran u BiH, te isticanje primjera stranih investitora koji uspješno posluju u BiH i čak reinvestiraju.

Porast investicija dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uvjeta za privređivanje kako za domaće tako i za strane investitore, na konsolidiranju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija, na čelu sa FIPA-om kao koordinatorom aktivnosti.

Bosni i Hercegovini su potrebne strane investicije uslijed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicijskog ciklusa, radi zapošljavanja naših građana, prenošenja novih tehnologija, znanja, vještina, i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta.

Nadamo se da će se trend rasta investicija nastaviti do kraja godine, kao i interes stranih kompanija za ulaganjem u BiH, s obzirom na trenutne aktivnosti koje nadležne institucije provode na prezentiranju i promociji zemlje i njenih mogućnosti za ulaganje.

manager.ba

 
loading...