Info

Objavljen popis najmoćnijih pasoša na svijetu, BiH na 90. mjestu

Passport Index je online alat koji prikuplja podatke iz 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih pasoša na svijetu. Sponzorira ih svjetska finansijska kompanija Arton Capital. Najmoćniji pasoš određen je prema broju zemalja u koje je moguće otputovati bez vize.

Singapur je prema ovogodišnjem rangiranju zemlja sa najmoćnijim pasošem na svijetu. Njemački pasoši, koji su do sada imali titulu najmoćnijih na svijetu, su sada na drugom mjestu. Sa njihovim pasošem moguće je otputovati u 126 zemalja svijeta.

Rast Singapura na globalnom rangiranju pasoša poklapa se sa rastućim bogatstvom. WealthInsight, firma za podatke koja se bavi bogatstvom širom svijeta, izvijestila je u maju da je Singapur šesti najbolji grad na svijetu. Svaki 34. stanovnik u Singapuru je milioner.

Međutim, bogatstvo zemlje nije nužno srazmjerno rangiranju snage pasoša.

Crna Gora je ispred Bosne i Hercegovine i nalazi se na 85. mjestu. Crnogorci sa svojim pasošem mogu otputovati u 76 zemalja svijeta, isto kao i Makedonci. Sa srbijanskim pasošem moguće je otputovati u 82, a sa hrvatskim u 115 zemalja svijeta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem