Zenica

Obilježena 41. godišnjica pogibije 39 rudara jame “Raspotočje” RMU Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikalna i delegacija porodica, menadžmenta i Jedinstvene organizacije boraca Rudnika mrkog uglja Zenica položili su danas cvijeće na Spomen-obilježje poginulim rudarima jamskog pogona “Raspotočje”.

Današnjim skupom obilježena je 41. godišnjica jedne od najvećih rudarskih tragedija u bivšoj Jugoslaviji koja se usljed eksplozije metana dogodila 12. maja 1982. godine te je tom prilikom poginulo 39 rudara tog pogona zeničkog rudnika. Njihova se imena, kao i imena pet rudara koji su u toj jami poginuli 4. septembra 2014. godine, nalaze na Spomen-obilježju u krugu rudnika “Raspotočje”.

Predsjednik Sindikata pogona RMU Zenica Elvedin Avdić istakao je kako je ta sindikalna organizacija uputila zahtjev Komisiji za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica da se i 12. maj uvrsti u značajne datume Grada Zenica.

-Prijedlog smo uputili po uzoru na Brezu, koja je manja od Zenice, a koja je jedan svoj datum uvrstila u važne datume koji se obilježavaju. Nadam da će i ovdje biti udovoljeno, u ime svih rudara RMU Zenica – kazao je Avdić.

Dodaje kako bi 12. maj, kada obilježavaju spomenutu veliku tragediju, bio datum kada bi se u tom gradu i preduzeću prisjećali svih poginulih rudara od 1880. godine, od kada postoji zenički rudnik.

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić podvukao je kako su u tom preduzeću odlučili da 12. maj bude Dan sjećanja na sve poginule rudare RMUZ-a, kao i da su veća sigurnost i humanizacija radnih uslova za rudare osnovni zadatak svih koji su vezani za rudarstvo.

-Ovakve nesreće i ovakvi bi događaji nama svima trebali da budu opomena da se u budućnosti više bavimo bezbjednošću i sigurnosti na radu, kao i humanizaciji uslova rada rudara, jer je rudarski posao jako težak i nepredvidiv – poručio je Hukić.

Takvim aktivnostima, smatra on, umnogome se može utjecati na smanjenje ili potpuno sprečavanje ovakvih tragičnih nesreća.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno