Zenica

Obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom  – Povodom obilježavanja 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom danas u 11 sati položeno je cvijeće na spomeniku palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici.

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Ovu svečanost je organizovalo Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata grada Zenice.

Uz skromno prisustvo građana cvijeće na spomen obilježju „Papirna“ položili su sljedeće delegacije: Grad Zenica, Udruženja antifašista i boraca NOR-a, SUBNOARA-a ZDK-a, Gradske organizacije SDP-a, Gradske organizacije SDA, Gradski odbor stranke BPS Sefer Halilović, te Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Počelo je odavanjem pošte palim borcima i obraćanjem prisutnim predsjednika Udruženja antifašista NOR-a Grada Zenica, Rašida Isakovića.

– Fašizam je u Drugom svjetskom ratu odnio preko 55 miliona života među kojima i 400.000 života najboljih sinova i kćeri Bosne o Hercegovine. Nažalost, pobjedom fašizma nije umrla ideja o njemu na ovim prostorima. Njegove stravične posljedice su pokazane u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine. Da bi se danas pobijedio potrebno je da aktuelna vlast uradi sve kako bi pronašla i uhapsila sve počinitelje ratnih zločina -, kazao je, pored ostalog, predsjednik Rašid Isaković.

U svim zemljama Evrope današnji dan se proslavlja kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon što je Njemačka 9. maja 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, počeo je proces definitivnog uništavanja fašizma. Rat je konačno završen nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana. Kako je ovaj trenutak veoma značajno uticao na izgled Evrope u budućnosti, današnji dan se obilježava i kao Dan Evrope.

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno