fbpx
Kultura

Obavjest povodom odlaska balerina ARS Centra na dva međunarodna takmičenja

Obavjest povodom odlaska balerina ARS Centra na dva međunarodna takmičenja – ARS Centar je već poznat kao Centar u kojem vrijedno rade i stasaju mlade balerine koje svake godine prezentuju svoju državu na zavidnom nivou i postižu vrijedne rezultate, bez obzira na izuzetno tešku situaciju u državi kada je u pitanju podrška kulturi i umjetnosti za mlade.

Internacionalno baletno takmičenje u Ninbergu, održano 02.03.2019. godine i kvalifikacije za svjetsko takmičenje DWC 2019. za Portugal. Kvalifikacije se ove godine održalo u Hrvatskoj u gradu Zagreb.

Na takmičenju u Njemačkoj, gradu Ninbergu, jedina predstavnica Bosne i Hercegovine je bila predstavnica ARS Centra iz Zenice, Sajra Spahić i plasirala se na visoko 5. mjesto u kategoriji solo klasičan balet, a 11. mjesto u modernom baletu. Obzirom da se radi o takmičenju evropskog ranga, ovo je izvanredan rezultat za Sajru, obzirom da je ona mlada balerina u usponu, kada je u pitanju klasika, i pred kojom predstoje još mnoga takmičenja.

Odmah poslije Njemačke Ars Centar je bio spreman za još jedno takmičenje, ovaj put je u pitanju Hrvatska, gdje se održavalo kvalifikacije za svjetsko takmičenje u Portugal „DWC 2019.“dana 09.03.2019. godine.

Na ovom takmičenju su se dvije balerine ARS Centra vratile u Zenicu sa tri osvojene medalje i direktnim bodovnim plasmanom za odlazak na svjetsko prvenstvo u Portugal.

Rezultati dvije takmičarke ARS Centra:

Sajra Spahić, zlato, kategorija klasični balet (špic baletanke) i diretan plasman,

Najla Hadžić zlato u klasičnom baletu i direktan plasman, Sajra Spahić moderan balet, III mjesto i direktan plasman.

ARS Centar ovim putem čestita vrijednim balerinama na njihovim osvojenim plasmanima i što su tako dostojanstveno predstavile svoju školu  baleta ARS Centar, Grad Zenicu i državu Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je još samo jedan u nizu uspjeha koje postižu balerine ARS Centra i mi znamo da pred njima stoji otvoren put ka još većim uspjesima i brojnim takmičenjima.

Tim ARS Centra