Kultura

Fondacija za izdavaštvo promovirala u Zenici 13 nagrađenih knjiga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fondacije za izdavaštvo Sarajevo, koja djeluje pri Ministarstvu nauke, kulture i sporta Vlade FBiH, predstavila je večeras u Gradskoj biblioteci u Zenici (GBZ) 13 nagrađenih knjiga koje su štampane uz podršku te fondacije.

-Ovo je sjajan projekt, koji u kontinuitetu podržava Fondacija za izdavaštvo FBiH. Ovo je i jedini funkcionalan oblik budžetskog poticaja stvaralaštva domaćih autora. Znači, rukopisi u nastanku dobijaju podršku koja uključuje objavljivanje knjige i pristojan honorar za autora – kaže promotor i zaposlenik GBZ Željko Grahovac, koji je i sam autor jedne od nagrađenih knjiga koje su dobile priliku da budu štampane uz podršku Fondacije.

Komplet od 13 knjiga, u 500 primjeraka, štampala je Grafičko-štamparska kuća “Planjax komerc” iz Tešnja, koja ove godine slavi 30. godišnjicu rada te koja  već nekoliko godina nudi najbolje uslove za štampanje nagrađenih izdanja.

-U ovom kompletu je 10 nagrađenih knjiga – po pet knjiga poezije i proze. Još su tri autora naknadno dobila mogućnost da im se knjiga odštampa u ovom ciklusu- napomenuo je Grahovac, koji je dodao kako je Zenica, u izboru 13 autora, imala čak trojicu koji su nagrađeni. Osim njega, to su još Senad Duran i Dženan Skelić.

Ovo je  jedan od projekata koji Fondacija dugi niz godina provodi, a za koji se raspisuje anonimni konkurs.

Autori dostavljaju rukopise pod šifrom, napomenuo je stručni savjetnik za finansije Fondacije za izdavaštvo Federalnog ministarstva nauke, kulture i sporta Ernad Grahić.

Honorari za autore iznosili su  po 3.000 KM, a cijeli projekt štampanja tih 13 knjiga koštao je 55.000 KM.

-Naša dugogodišnja saradnja sa Fondacijom za izdavaštvo Sarajevo rezultirala je kompletom od 13 nagrađenih knjiga.

Izdavač, štampar i distributer cjelokupnog projekta je GŠK “Planjax komerc” čiji vlasnik Bajruzin Hajro- Planja  je najavio kako će, nakon Zenice, za dvije sedmice izdanje promovirati u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Cazinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno