Politika

O raspodjeli javnih prihoda u FBiH će se raspravljati i u Domu naroda FBiH – Jasmin Duvnjak: ZDK godišnje zakinut za 20-25 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krajem septembra na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH mogao bi će naći prijedlog nacrta Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić, potvrdio nam je Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Nakon Zastupničkog doma FBiH koji je pokrenuo ovo pitanje, sada i Dom naroda FBiH želi raspravljati o ovoj izuzetno važnoj temi, jer postoji mišljenje da je sadašnja raspodjela prihoda nepravedna, da su mnogi kantoni zbog toga godinama oštećeni.

ZDK godišnje zakinut za 20-25 miliona KM

– Zakon o pripadnosti, raspodjeli javnih prihoda donesen je sada već davne 2006. godine. I bila je obaveza nekoliko godina nakon te primjene da se uradi analiza efekata i primjene, i pristupi sveobuhvatnim izmjenama i dopunama zakona gdje bi se određeni kriteriji popravili, kako bi podjela bila pravednija, korektnija. To se nije desilo. Prije nekog vremena kolega Salko Zildžić i grupa zastupnika su u Zastupničkom domu FBiH uputili u proceduru prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH po skraćenom postupku, to nije usvojeno, ali jeste u formi nacrta. To je ohrabrilo sve nas da ćemo doći do zakona koji će biti pravedniji- priča nam Duvnjak i dodaje:

– U međuvremenu sam kontaktrao Zildžića i druge predlagače i tražili smo rješenja. Ja sam kao delagat predložio kolegama Ivi Tadiću i Slađanu Iliću da mi budemo predlagači nacrta Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Domu naroda. Oni su prihvatili. Vjerujem da će se naći na dnevnom redu krajem septembra.

Duvnjak kaže kako je kao zastupnik u Skupštini ZDK još prije šest godina pokrenuo inicijativu za pravedniju raspodjelu javnih prihoda, da je inicijativa išla prema federalnom nivou, ali ništa se nije promijenilo.

– Ono što je pokazala studija koju je radio Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici jeste da je na godišnjem nivou ZDK zakinut između 20 i 25 miliona KM. Kada to pomnožite sa 10-15 godina, koliko je zakon na snazi, ZDK je zakinut za čitav jedan budžet, a on u našem kantonu iznosi oko 400 miliona KM. Zeničko-dobojski kanton je kičma privrednog razvoja ne samo FBiH, već cijele BiH – govori Duvnjak.

Objašnjava kako postoje parametri za raspodjelu javnih prihoda.

“Sarajevo je naš glavni grad i mi ga volimo, ali…”

– To su broj stanovnika, površina, broj učenika, i na sve te parametre imali smo član 9 dodatak ponder 2 ili koeficijent za potrebe Kantona Sarajevo. Naime, nekoliko godina nakon završetka agresije, kada je Sarajevo bilo razrušeno i trebalo mu pomoći, obnovu, imalo je posebne rashodovne potrebe. I to je 15 godina na snazi. Taj ponder, kada gledate na terenu, od Zenice, Tuzle, Bihaća. Mostara, Livna, Orašja, u nekoj slobodnoj interpretaciji ispada da građanin Kantona Sarajevo vrijedi duplo više od ostalih građana Federacije. Ja nisam pobornik takvih grubih kvalifikacija. Reforma zakonodavstva koja se odnosi na raspodjelu novca, javnih prihoda, spada u najznačajnija i najosjetljivija pitanja u svakoj zemlji. Treba im pristupiti zdravorazumski i temeljito, a kojim se u ranijim mandatima trebala baviti Vlada FBiH – kazuje Duvnjak i dodaje:

– Sa ovim nacrtom ćemo odškrinuti vrata ovog problema na način da ćemo poslati poruku svima u FBiH, posebno Kantonu Sarajevo da je došlo vrijeme da se parametri raspodjele preispitaju i da se za početak prvo ukine taj ponder 2, a da onda u nastavku parlamentarne procedure zajedno usaglasimo rješenja koja će biti prihvatljiva za sve u FBiH. Sarajevo je naš glavni grad i mi ga volimo i uvažavamo. Smatramo da je ponder dva prevaziđen. Nije stvar da se sada nekome uzima a nekome daje, nego jednostavno se mora napraviti sistem u kojem će taj parametar raspodjele biti pravedniji, ukloniti diskriminacija. Imat ćemo ravnomjeran razvoj svih dijelova FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno