Politika

O Isakovom sukobu interesa nema ko da brine, društvene mreže “eksplodirale” na vijest o sinu direktoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Koliko ministar Ramo Isak ima djece i koliko još fotelja je rezervisano za njih, ključno je pitanje”. Jedan je ovo od komentara građana Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama nakon što su mediji objavili informaciju da je Vlada Federacije BiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, gotovo jednoglasno imenovala Rusmira Isaka za direktora Kazneno-popravnog zavoda. Zenica.

Gotovo jednoglasno, jer se kod izglasavanja Rusmira Isaka izuzeo njegov babo i ministar Ramo Isak. Valjda da ne bude u skobu interesa, iako sve upućuje da jeste u sukobu interesa.

Čak da je Ramo Isak i glasao za sina na sjednici, ali formalno nije, nikakvu sankciju ne bi snosio osim one političke i moralne, za koju aktuelna federalna vlast ne mari.

Sukob interesa funkcionera u institucijama vlasti u FBiH još od 2013. godine nema ko utvrđivati, Zakon je mrtvo slovo na papiru. Naime, od 2013. godine kada je u Parlamentu Bosne i Hercegovine, za vrijeme koalicije na vlasti koju su činili gotovo iste stranke kao i sada, nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa oduzeta je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), pa Zakon u FBiH kao da ne postoji.

Protiv takvog zakonskog prijedloga, kojim se razvlašćuje CIK u konkretnom slučaju, je tada glasalo devet zastupnika SDA i Stranke za BiH, dok su 26 zastupnika tadašnje vladajuće koalicije SDP, SBB, SNSD, SDS i HDZBiH glasali za usvajanje u Zastupničkom domu BiH. Zatim je ovo zakonsko rješenje usvojio i Dom naroda na sjednici održanoj 5. novembra 2013. godine.

Napomene radi, te 2013. u tom paketu su još bili Zakon o prebivalištu i Zakon o javnim nabavkama, ali i reduciranje budžeta institucija BiH na štetu Oružanih snaga BiH i državnih policijskih agencija. Zastupnici i delegati SDP-a, ali i drugih vladajućih stranaka, su pristali na zahtjeve SNSD-a kako ih Milorad Dodik ne bi izbacio iz vlasti, odnosno kako bi Zlatko Lagumdžija ostao na mjestu ministra vanjskih poslova, a Denis Bećirović u fotelji predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je CIK-u oduzeta nadležnost za untvrđivanje sukoba interesa, pa u FBiH sve ove godine Zakon kao i da ne postoji. Utvrđivanje sukoba interesa idalje je otvoreno pitanje u pristupanju naše države Evropskoj uniji, a dok ono ne bude riješeno, svjedočimo ovakvim imenovanjima, nepotizmu i drugim nečasnim radnjama bh. vlasti.

Kako Faktor saznaje, tačka dnevnog reda danas na Vladi FBiH koja se odnosila na razrješenje prethodne uprave KPZ Zenica i imenovanje nove, nije sadržavala ime novog direktora. Ime je na samoj sjednici prvi put izgovorio ministar pravde Vedran Škobić (HDZ), koji je i predložio Isaka za direktora.

– Ministaru Škobiću je bilo vidno nelagodno, ali takav je bio politički dogovor. Niko nije postavljao pitanja, nije se raspravljalo, Ramo Isak je tražio izuzeće kod glasanja i stvar je brzo okončana – objašnjava naš sagovornik u Vladi FBiH.

Pretpostavlja se da je federalni zastupnik Arnel Isak, drugi sin ministra Isaka, odustao od kandidature za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma u zamjenu za bratovo postavljenje za direktora.

Također, konkursa za direktora KPZ Zenica nije bilo, jer zakon koji regulira ovu oblast ostavlja mogućnost raspisivanja konkursa, ali i i ne mora biti raspisan, nego resornom ministru se daju ovlasti da Vladi predloži imenovanje kandidata.

Nakon imenovanja Isaka mlađeg za direktora, društvene mreže su “eksplodirale”. Izdvajamo neke od komentara:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno