Biznis

NVO “GEOPA” Zenica održala prezentaciju i tematsku raspravu na temu “CIRKULARNA EKONOMIJA – Prilika za razvoj”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NVO “GEOPA” Zenica održala prezentaciju i tematsku raspravu na temu “CIRKULARNA EKONOMIJA – Prilika za razvoj” – U srijedu, 12.06.2019.godine u Hotelu “Dom penzionera” u Zenici u organizaciji NVO “Geopa” Zenica je održana prezentacija i tematska rasprava na temu “CIRKULARNA EKONOMIJA – Prilika za razvoj.

Prezentacija s tematskom raspravom je pripremljena i realizovana u okviru aktivnosti koje NVO “Geopa” provodi u partnerstvu sa LIR Evolution iz Banja Luke, a koja implementira trogodišnji projekat pod nazivom “ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU” (“ENV.Net Factoring the Environmental Portfolio for WB and Turkey in The EU Policy Agenda”).

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije, a u okviru ovog događaja su održane tri prezentacije. Centralno mjesto je zauzela prezentacija o modelu cirkularne ekonomije na kojoj su prisutni upoznati sa samim pojmom cirkularne ekonomije i razlikama u odnosu na model linerane ekonomije koji je zastupljen kod nas. Također su prezentirani dobri primjeri primjene ovog modela u našoj privredi i u okruženju uz osnovnu poruku da “OTPAD NE POSTOJI”.

Pored ove, održana je i prezentacija o modelu javno-privatnog partnerstva, s osvrtom na zakonsku regulativu, projekte čija je realizacija u toku i projekte koji su planirani u narednom periodu, a koji se mogu dijelom realizovati i prema načelima cirkularne ekonomije.

U trećoj prezentaciji je bilo govora o problemu salonitnih krovova u BiH, posebno na stambenim objektima. Naime, ukazano je na to da se radi o velikim količinama krovnih površina pokrivenih materijalom koji nije moguće reciklirati ili na bilo koji način ponovo upotrijebiti, a što je jedno od osnovnih načela modela cirkularne ekonomije. Također je konstatovano da je u pitanju materijal koji se mora na poseban i kontrolisan način uklanjati, odlagati, transportovati i trajno zbrinjavati, te da je ovo još jedna prilika za angažovanje građevinske operative i zamjenu ovog opasnog materijala ekološki prihvatljivim materijalima. U konkretnom slučaju model cirkularne ekonomije bi bio zastupljen u smislu provođenja mjera energijske efikasnosti u zgradarstvu, uz stvaranje preduslova za jači ekonomski razvoj u ovom segmentu i otvaranje novih radnih mjesta.

Značaj i benefiti ovog modela ekonomije pri rješavanju problema salonitnih krovova ogledaju se u sljedećem:

  • uklanjanje i odgovarajuće zbrinjavanje opasnog otpada,
  • pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i zaštitu okoliša,
  • doprinos u smanjenju troškova zdravstvene zaštite,
  • povećanje stepena energijske efikasnosti,
  • povećanje broja zaposlenih u oblasti građevinarstva.

Prezentaciji s tematskom raspravom su prisustvovali predstavnici privrede, javnog sektora i sektora za razvoj, te civilnog društva.

Napominjemo da će se prezentacije s tematskim raspravama na iste teme održati i u Tuzli, 11.07.2019.godine i u Banja Luci, 13.08.2019.godine o čemu će javnost takođe biti informisana.

NVO GEOPA Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno