Ljudi

Nusmir Muharemović: Novi film o Srebrenici će biti najznačajnija ljudska i filmska priča u 2020. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosanskohercegovački glumac Nusmir Muharemović 2019. godinu zaključuje s još jednim uspješno realizovanim teatarskim festivalom na otvorenom “Ljetne večeri”, ali i ulogom u novom filmu Jasmile Žbanić. U razgovoru za Klix.ba istakao je kako se radi o filmu koji će biti najznačajnija filmska, ali i ljudska priča u 2020. godini.

Muharemović je član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i iza sebe ima desetine uloga u nekim od najznačajnijih bh. predstava, ali i onoj koja se najduže igra na bh. pozorišnim daskama “Državni lopov”.

Godina koja je na izmaku obilježena je brojnim događajima, a u razgovoru za Klix.ba Muharemović je izdvojio tri i to: ulogu u predstavi “Ravna ploča”, još jedne uspješno realizovane Ljetne večeri Studija Teatar te ulogu u filmu redateljice Jasmile Žbanić.

“Predstava ‘Ravna ploča’, na kojoj sam imao sreću da radim sa Gordanom Boban, donijela mi je tri značajne uloge na tri različita festivala. Uloga slijepog mladića Gabre, koji živi sam sa majkom u staroj kući iz koje skoro da nikada ne izlazi je vjerovatno moj najveći glumački zadatak koji sam do sada imao”, izjavio je Muharemović te dodao:

“Rad na filmu sa Jasmilom Žbanić je nešto što mi je jako bitno kako s profesionalne tako i s ljudske strane. Bit će to najznačajnija filmska, ali i ljudska priča u 2020. godini. Kada je u pitanju festival Ljetne večeri Studio Teatra koji sam pokrenuo sa mladim bh. piscem Mirzom Begović, mogu slobodno reći da je to najznačajniji teatarski ljetni događaj u našoj državi. Festival koji je jedinstven po mnogo čemu. U šest dana koliko je trajao ovogodišnji festival, imali smo više od 3.500 posjetilaca koji su uživali u kreacijama glumaca iz BiH, Hrvatske i Srbije”.

Sa snimanja filma “U zemlji krvi i meda” (Nusmir Muharemović – desno)

U nastavku razgovora dotakli smo se filma u kojoj je i sam imao svoju ulogu, a sve je počelo nakon što je producentska kuća “Deblokada” Sarajevo objavila audiciju za određene uloge u filmu na koju se prijavio. Film o dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine smatra najvećim i najznačajnijim u poslijeratnoj BiH.

“Snimio sam video materijale koji su bili traženi, određene scene koje su tematski bile vezane za radnju filma i poslao ih. Nekoliko mjeseci poslije dobio sam poziv iz ove producentske kuće. Ponudili su mi ulogu u filmu i ja sam je naravno prihvatio. Sretan sam što mogu reći da sam dio ekipe koja je napravila, po meni, najveći i najznačajniji film u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Priča koju tretira ovaj film, a koja je vezana za dešavanja u Srebrenici, jula 1995. godine je bitna kao podsjetnik na zlo koje se dogodilo nama na ovim prostorima. Bitna je i zbog toga što mora da bude podsjetnik na užasan genocid koji se dogodio i koji se ne smije nikada zaboraviti. Bitno je pričati ovu priču da se takvo zlo nikada i nikome ne dogodi”, kazao je Muharemović za Klix.ba.

Pripreme za narednu godinu i novi festival Ljetnih večeri Studio Teatra već su uveliko u toku. Program još nije kompletiran, ali će festival i naredne godine ugostiti nege od najvećih glumačkih zvijezda iz regiona.

Uloga u Državnom lopovu

Na pitanje šta bih mijenjao kada bi imao priliku promijeniti neke stvari u državi, Muharemović je kazao da svakodnevno mijenja sve što može.

“Trudim se da promijenim sve ono što je u mojoj moći. Ali, jedino što ja mogu mijenjati jeste mijenjati sebe. Trudim se da učim na greškama i da ih ne ponavljam. Međutim, moram priznati da mi često ne polazi za rukom taj trud”, govori kroz smijeh naš sagovornik.

Počekom 2020. godine Muharemović počinje rad na predstavi “Ukulele-jam” u režiji Dine Mustafića, a radi se o predstavi gdje će učešće uzeti 30 glumaca, odnosno, cijeli ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica te gostujući glumci.

“Bit će to velika ansambl predstava u kojoj će osim svih glumica i glumaca zaposlenih u BNP Zenica, učešće uzeti još nekoliko gostujućih glumaca. Nakon toga, radit ćemo koprodukciju sa Narodnim pozorištem Tuzla, gdje ćemo zajedničkim snagama postaviti na scenu adaptaciju romana Derviša Sušića ‘Čudnovato’. Adaptaciju je uradio naš dramaturg, Hasan Džafić, a onda početkom mjeseca jula, u okviru Studio Teatra planiramo realizaciju 4. međunarodnog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Teatra 2020. Tako da, dobro nam došli i svako dobro u 2020. godini”, zaključio je Muharemović. Klix.ba.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno