Ljudi

NOVOGODIŠNJI INTERVJU: AVDO DEDIĆ, DIREKTOR MESSER TEHNOPLIN/MESSER BH GAS

Cijelu 2019. obilježile nove investicije, poslovni uspjesi i pomoć zajednici – Messer u Bosni i Hercegovini je u 2019. godini ostvario zacrtane planove, investirao u nove pogone i opremu, ali i održao nivo prihoda uprkos dešavanjima na tržištu, ističe na početku intervjua generalni direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas Avdo Dedić.

Deset miliona KM investicije u Zenici

– Mi istinski možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima u 2019. godini. Uložili smo deset miliona KM, odnosno pet miliona eura u novi kiseonički kompresor i sistem rashladne vode u našem pogonu u Zenici. Također, uskoro ćemo u pogonu u Rajlovcu pustiti u rad novu punionicu propan-butana, ističe Dedić.

Messer u BiH je jedinstven što svoju kompletnu proizvodnju proda na tržištu koje kontinuirano širi. Za to su neophodna nova ulaganja, održavanje postojećih pogona, ali i ulaganje u ljude.

Messer je došao u BiH odmah iza rata i već više od dvije decenije učestvuje u razvoju bh. društva, njegove ekonomije i ukupne privredne stabilnosti. Nekoliko puta je od strane privrednih komora i privrednika, ali i udruženja stranih investitora, proglašavan najznačajnijim stranim investitorom u BiH.

Messer ima pogone za proizvodnju i prodaju industrijskih i drugih plinova u Sočkovcu kod Gračanice, u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Zenici i Bihaću.

– Uprkos problemima na domaćem tržištu, ostvarili smo godišnji plan na zadovoljstvo svih uposlenih u sva tri Messerova društva u Bosni i Hercegovini. Naime, Almunij, kao jedan od najvećih kupaca naših plinova, obustavio je proizvodnju, ali uprkos tome smo prodaju u BiH zadržali na prošlogodišnjem nivou. To je podrazumijevalo značajan angažman na svim poljima svih naših zaposlenika, na koje sam posebno ponosan, ističe Dedić.

Godinama unatrag Messer je u BiH bio lider na afirmiranju onih vrijednosti u bh. društvu na koje kao društveno odgovorna kompanija može utjecati. Između ostalog, to je humanitarni rad. Dedić ističe da se ovih dana taj princip ko zna koji put u 2019. pokazuje tačnim.

– U utorak 24. decembra iz BiH je krenula pomoć Messera za stradale u zemljotresu u Albaniji. Akciju smo organizirali u saradnji sa udruženjem “Pomozi.ba”. Ono za šta smo se mi opredijelili, kupljen je građevinski materijal za obnovu i on će brzo doći do Tirane i Drača, onima kojima je najpotrebniji, ističe generalni direktor Messera.

Messerovci su jedna velika porodica. Oni se jednom godišnje okupljaju u pravljenju ajvara i druženju na zabavno-rekreativnom danu, oni učestvuju na nogometnim i drugim sportskim turnirima u Sočkovcu, Zenici, Travniku, Sarajevu…. Imaju i jedno od najuređenijih poslovnih dvorišta u Sarajevu, za što su dobili i nagradu Općine Novi Grad. Osim rekreativnih, posebni su i u humanitarnim aktivnostima.

Humanitarne akcije, donacije, priznanja….

Saradnja sa “Pomozi.ba” je u 2019. rezultirala donacijama u računarima organizaciji Pomozi.ba i trima školama – JU Osnovna škola “Srednje”, JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica i Područna osnovna škola Žutica. U drugoj karitativnoj akciji pomognut je projekt “Tanjir više” u donaciji hrane onima kojima je obrok neophodan, a ne mogu ga sebi priuštiti.

Messer je pomogao i 59. sarajevski MESS, ali 5. Festival dječije umjetnosti, 23. tradicionalne “Novogradske dane 2019”, 15. ozrenski planinarski maraton,  projekt “Mostovi prijateljstva” JU OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Sarajevo, Školu fudbala Sportivo Sarajevo, Biciklistički klub “Japod” Bihać i desetu međunarodnu biciklijadu „Nacionalni Park Una 2019“, nevladinu organizaciju „Humanity in action“ – projekt „The Fourth Humanity in Action BiH Summer Fellowship“,  ali i akciju doniranja sredstava za nabavku ultrazvučnog aparata za djecu oboljelu od raka koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

– Na međunarodnom planu, Grupacija Messer je ponosna u 2019. na dobijenu nagradu „Axia Best Managed Companies Award“. Nagradu dodjeljuju revizorska kuća Deloitte, WirtschaftsWoche i BDI kompanijama srednje veličine za izvrsno upravljanje. Potrebno je istaći da je Messer u BiH bio u protekloj godini i domaćin susreta Messerovih menadžera za komunikaciju, njih 35 iz cijelog svijeta. Svi oni, kao i menadžment Grupacije, bili su izuzetno zadovoljni i sretni našom organizacijom i gostoprimstvom, ističe Dedić.

Što se tiče regionalne i svjetske prisutnosti Messera, potrebno je istaći i učešće na 48. svjetskoj konferenciji i izložba organizacije IFTDO (International Federation of Development Organization) na temu “HRD in the digital transformation era” (Razvoj ljudskih resursa u doba digitalnih promjena).

Među više od 300 učesnika, 40 izlagača i prezentatora iz raznih zemalja Evrope i svijeta, izlagač je bio generalni menadžer Messera za Jugoistočnu Evropu Valentin Ilievski, koji je prezentirao film i temu “Talent Life Cycle Strategies in the Western Balkan region” (Strategije životnog ciklusa talenata u Regiji Zapadni Balkan).

– Bili smo i ponosni sponzor jednog od najvećih takmičenja u košarci za žene – Evropskom prvenstvu A divizije U18, višestruke prvakinje bh. nogometašice SFK Sarajevo, kao i FK Sarajevo, ističe na kraju Dedić, dodajući:

– Svim poslovnim partnerima i svim privrednim subjektima koji rade na poboljšanju ekonomskog ambijenta u BiH želimo uspješnu 2020. godinu.

Generalni direktor Avdo Dedić

Nasljednik Valentina Ilievskog, koji je deceniju vodio Messer u Bosni i Hercegovini u vrijeme najveće ekspanzije u oba bh. entiteta, je u 2019. postao Avdo Dedić. On je od 2007. godine vođa proizvodnje i ovlašteni potpisnik u Messeru Tehnoplin i Messeru BH Gas. Pod njegovim profesionalnim vođenjem proizvodni kapaciteti u Bosni i Hercegovini su prošireni i modernizirani. Sa diplomom elektroinženjera, karijeru u Messeru u Bosni i Hercegovini počeo je 1998. godine kao inženjer za proizvodnju u fabrici u Lukavcu.

O Messeru u BiH

Messer BH Gas osnovan je 2007. godine. Sjedište društva je u Sočkovcu, Opština Petrovo, a u Zenici se nalazi podružnica sa postrojenjem za razlaganje zraka koje je izgrađeno po najsavremenijim svjetskim metodama. Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon i azot. Messer Tehnoplin počeo je sa radom 1998. godine, a nastao je kao plod udruživanja kapitala Messer Group GmbH i Plina Sarajevo d.d., preduzeća sa 45-godišnjom tradicijom u proizvodnji i distribuciji tehničkih plinova u Bosni i Hercegovini. Messer Tehnoplin u BiH posluje na više lokacija (Sarajevo, Lukavac, Bihać, Banja Luka). Messer Mostar Plin djeluje od 1997. godine, a nastao je kao plod udruživanja kapitala Messer Group GmbH i Tehnoplina d.d. Mostar. Messer Mostar Plin ima punionicu za kisik, dušik, ugljični dioksid, argon i argonske mješavine i banana-plin.

O Grupaciji Messer u svijetu

Pod markom ‚Messer – Gases for Life‘ nude se plinovi i usluge u Evropi, Aziji i Americi. Stefan Messer je vlasnik i CEO Messer Group GmbH. U martu 2019. godine Messer je sa finansijskim investitorom CVC preuzeo udjele u proizvođačima industrijskih plinova Lindeu i Praxairu u Sjevernoj i Južnoj Americi.

– Mi sebe vidimo kao internacionalnu kompaniju sa njemačkim korijenima. Naša vizija je da za nekoliko godina zauzmemo lidersku poziciju među multinacionalnim porodičnim kompanijama, kaže Stefan Messer. Ova grupacija kompanija kojom rukovodi Stefan Messer iz treće generacije porodice, proslavila je 2018. godine 120. jubilej. Kompaniju je 1898. godine osnovao Adolf Messer, u svojoj radionici za proizvodnju acetilenskih razvijača u mjestu Frankfurt-Höchst sa četiri radnika i jednim službenikom. Danas je Messer grupa kompanija sa oko 14.000 zaposlenika na cijelom svijetu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem