Uncategorized

Novine se sve manje čitaju u BiH

Građani u BiH se najviše informišu putem TV-a i interneta, novine se sve manje čitaju
Građani u BiH se najviše informišu putem TV-a i interneta, novine se sve manje čitaju

Novine se sve manje čitaju u BiH- Građani BiH i dalje najviše povjerenja imaju u medije i vjerske zajednice, a najmanje vjeruju političarima i političkim strankama pokazalo je istraživanje “Medijske slobode u BiH – komparativni izvještaj za period 2009 -2016” koje su povodom 3. maja, Međunarodnog dana sloboda medija, predstavili Fondacija “Friedrich Ebert” u BiH i Udruženje “BH novinari”.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja “BH novinari”, istakla da su istraživanje uradili sa zadatkom da utvrde u kojoj mjeri su građani zadovoljni i koliko mediji zadovoljavaju njihove informativne potrebe, koliko građani vjeruju medijima, koji su mediji predominantni izvori informacija za njih same i da li građani razumiju medijske slobode i šta misle o napadima na novinare.

Istraživanje je provedeno u periodu od 8. do 25. marta 2016. godine na reprezentativnom uzorku domaćinstava u BiH, odnosno na 500 ispitanika. Istraživanje provode “BH novinari” redovito od 2009. godine uz podršku Fondacije “Friedrich Ebert” sa ciljem ispitivanja mišljenja građana BiH u vezi sa zaštitom novinara i medijskim slobodama u BiH.

“Ostalo je ono što smo i prošle godine imali zabilježeno, da građani najviše vjeruju medijima. To je jedan veliki izazov za medije i podsticaj za medije i novinare da rade kvalitetnije i bolje zato što u općem nezadovoljstvu, kakvo vlada kod građana BiH radom institucija i nekih drugih segmenata društva, mediji se ipak izdvajaju kao onaj dio bh. društva kojem građani vjeruju”, istakla je Rudić.

Dodala je da se, uz medije, vjeruje i vjerskim zajednicama i nevladinom sektoru, a da ispitanici najmanje vjeruju političarima, njih 17,6 posto i zabilježen je pad od pet posto u odnosu na 2015. godinu, dok jedino je zabilježen porast povjerenja u međunarodnu zajednicu.

“To možemo protumačiti činjenicom da je međunarodna zajednica imala intenzivne aktivnosti u vezi sa predajom aplikacije BiH za članstvo u EU“, kazala je Rudić.

Većina ispitanika, njih 84,2 posto, smatra kako je sloboda medija u BiH malo ili gotovo nikako prisutna. U RS-u 81,5 posto, a u Federaciji BiH 86 posto dijeli mišljenje kako je sloboda mišljenja malo ili gotovo nikako prisutna.

Zabilježen je porast zadovoljstva ispitanika iz FBiH medijima i novinarima iz RS-a, i to je podatak koji ranije nije zabilježen.

Politička zavisnost je najveća prepreka u slobodi medija smatra njih 41,5 posto. Kada je riječ o uticaju na uredničke politike, najveća prepreka slobodnom novinarstvu su politička i finansijska zavisnost, smatra skoro svaki drugi ispitanik iz FBiH.

Gotovo za deset posto je povećana percepcija građana BiH da najveći uticaj na medije imaju političari i političke stranke, u odnosu na 2009. godinu.

Više od 90 posto ispitanika smatra da su napadi na novinare neprihvatljivi.

“To je napredak budući da je ranijih godina čak svaki peti građanin smatrao opravdanim napade na novinare”, istakla je Rudić.

Političare ispitanici smatraju glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda – 72,2 posto. Istovremeno, oko 27 posto ispitanih smatraju kako bi bolja primjena zakona u zaštiti prava novinara i medijskih sloboda značajno unaprijedila kvalitet novinarstva u BiH.

Televizija je i dalje predominantan medij u BiH, povećao se procenat u odnosu na prošlu godinu na 64 posto, 24,6 posto anketiranih se najkvalitetnije informira putem interneta, dok samo 4,6 posto ispitanika čita dnevne novine, podaci su danas predstavljenog istraživanja.

Enes Osmančević, profesor Filozofskog fakulteta iz Tuzle, istakao je da su mediji nu BiH na neki način “razapeti između vlasti koja ima tendencije totalitarnog vladanja na svim nivoima i javnosti koja je latentna koja nije kritička i nije javnost u pravom smislu riječi, već više podsjeća na masu koja djeluje na emocionalnoj osnovi”.

“Mediji su zbog toga u krizi integriteta već dugi niz godina i čini mi se da je to jedan od razloga zbog čega imamo na neki način nazadovanje u novinarstvu kao profesiji, a i generalno stanje medijskih sloboda u BiH”, kazao je Osmančević u izjavi za medije.

Michael Weichert, direktor Ureda u BiH Fondacije “Friedrich Ebert”, poručio je da je današnji dan dobar povod da javnost dobro razmisli o stanju medija u BiH.

“Mi već nekoliko godina radimo istraživanja o tome na koji se način percipiraju mediji od strane građana u BiH. Ono što sam ja primijetio iz naših istraživanja je da su mediji zapravo institucije kojima se najviše vjeruje od strane građana. To je, naravno, prilika, ali i obaveza medija kako bi se jačala njihova uloga u društvu i kako bi se unaprijedio njihov položaj“, kazao je Wichert i dodao je da je situacija u BiH generalno pozitivna, iako su uslovi u kojima novinari rade teški.

Istovremeno, izvještaj o slobodi medija je predstvljen i u Banjaluci i uz sudjelovanje Tanje Topić iz Fondacije “Friedrich Ebert”, Milkice Milojević, predsjednice Udruženja “BH novinari”, Siniše Vukelića, predsjednika Kluba novinara Banjaluka, Davora Šešića, narodnog poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Mladena Mirosavljevića, profesora javnog mnijenja iz Banje Luke.

klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem