Biznis

Novim zakonom u FBiH klađenje će se preseliti u strane kladionice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novim zakonom u FBiH klađenje će se preseliti u strane kladionice – Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Edin Mušić, u svojim je medijskim istupima ovih dana istaknuo kako očekuje da će uskoro biti usvojeno novo zakonsko rješenje iz oblasti igara na sreću, koje je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH, a koje će se idućeg četvrtka naći najprije pred delegatima Doma naroda, a zatim, ako bude usvojeno, i pred predstavnicima Predstavničkog doma.

– Nakon određenih dogovora prihvaćen je model da u najvećoj mjeri Zakon o igrama na sreću u FBiH bude preslikan zakonskim rješenjima iz Hrvatske kao jedne od evropskih zemalja – rekao je Mušić.

Domaći priređivači igara na sreću su razočarani i tvrde kako se nastavlja kampanja pojedinih stranaka i političara koji žele uništiti domaće firme.

– Apsurdno je da se prepisuje zakon iz Hrvatske, kad u Hrvatskoj uopće nema RNG igara, a koje u Federaciji BiH čine 85 % prometa priređivača. Još apsurdnije je da se prepisuje zakon iz Hrvatske, a tamo je pokrenut postupak ocjene ustavnosti toga zakona i moguće je da bude proglašen neustavnim. Dakle, mogli bismo imati nevjerojatnu situaciju da Ustavni sud Republike Hrvatske zakon proglasi neustavnim, a u Federaciji BiH takav zakon bude usvojen – tvrde domaći priređivači igara na sreću. Oni tvrde da pojedini političari iz FBiH rade u korist stranih priređivača. Optužuju Edina Mušića, Jelku Milićević, Fadila Novalića i Amira Zukića, piše Patria.

– Dovoljno je pogledati prijedlog zakona kojeg je utvrdila Vlada FBiH, a kojeg je izradilo Federalno ministarstvo finansija na čelu s ministricom Jelkom Milićević. U njemu se predviđa porez od 15 % na bruto prihod automat klubovima koji su u rukama stranaca, a za domaće kladionice predviđeno je 20 % poreza na bruto prihod na RNG igrama i još od 10 % do 30 % na sve dobitke. I laiku je jasno da su mnogo više oporezovane domaće kladionice i postavlja se pitanje zašto je Vlada FBiH naumila više oporezovati domaće nego strane kladionice, osim ako u igri nisu nečiji privatni interesi – kažu domaći priređivači.

Tvrde da znaju i ko iza svega stoji.

– Austrijski koncern Novomatic žestoko napada tržište ovog dijela Evrope. Već su postali 100-postotni vlasnici državne lutrije Albanije, u Crnoj Gori je nakon više od 50 godina prestala raditi državna lutrija, ostali su samo automati Novomatica, a poznato je da je ovaj austrijski div i u Hrvatskoj i u Srbiji pokušao progurati slične zakone kakav predlaže Vlada FBiH. Oni u Federaciji BiH preko svoje firme HTL d.o.o. Sarajevo već imaju više od 1.500 automata samo u Lutriji BiH i još mnogo njih po svojim casinima, stoga je jasno za koga rade pojedinci iz Vlade FBiH dok predlažu veće poreze domaćim kladionicama, a manje poreze automatima kakve proizvodi i postavlja Novomatic – tvrde domaći priređivači.

Nadaju se kako nisu svi delegati u Domu naroda i predstavnici u Predstavničkom domu spremni dignuti ruku za Vladin prijedlog.

– Ovdje se radi o provedbi plana uništenja domaćih kladionica i prepuštanja tržišta strancima, od čega će finansijsku korist imati samo uski krug političara. S propasti domaćih kladionica, propast će i 5.500 radnih mjesta, 2.500 vlasnika prostora će ostati bez zakupa, a proračun Federacije BiH će ostati bez 200 miliona KM godišnje. Klađenje u FBiH neće prestati, samo će se preseliti na strane priređivače, od čega FBiH neće imati nikakve koristi. Nadamo se i vjerujemo kako nisu svi delegati Doma naroda i predstavnici Predstavničkog doma spremni prodati domaće firme i radna mjesta – zaključili su domaći priređivači. Patria/NAP



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno