Ljudi

Novi veliki uspjeh Zeničanke Melike Lošić – jedno zlato i tri srebra sa Yalea

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi veliki uspjeh Zeničanke Melike Lošić – jedno zlato i tri srebra sa Yalea – Na finalnoj rundi Svjetskog kupa srednjoškolaca, koja je održana na čuvenom Univerzitetu Yale (16.-23. novembar 2018.) u Sjedinjenim Američkim Državama, darovita Zeničanka Melika Lošić, učenica sarajevske srednje škole Richmond Park, osvojila je jednu zlatnu i tri srebrene medalje.

Na sedmodnevnom finalnom takmičenju čiji domaćin je bio univerzitet koji će naredne godine obilježiti 320 godina postojanja učestvovalo je više od 3.000 takmičara iz oko 100 zemalja. Melika Lošić je pravo nastupa u Finalnoj rundi osigurala krajem jula 2018. godine u Barceloni, gdje je na Globalnoj rundi ovog takmičenja osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje.

Ona je na Yaleu (New Haven) u saveznoj američkoj državi Connecticut osvojila četiri medalje – jednuzlatnu i tri srebrene. Oblasti iz kojih se okitila medaljama sa ovog prstižnog svjetskog takmičenja su: nauka i tehnologija, književnost, debata i ukupni poredak.

Ova svestrana i darovita Zeničanka kaže da je boravak u Sjedinjenim Američkim Državama za nju bio još jedno izvanredno iskustvo, jer je, pored takmičarskih obaveza, imala priliku da se upozna i sa istraživačkim radom i aktivnostima na Yaleu, te univerzitetima Harvard i MIT (Tehnološki univerzitet Massachusetts) u susjednoj saveznoj državi Massachusetts. Ta tri univerziteta nalaze se među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu.

Melika je izuzetno zahvalna svim sponzorima koji su osigurali njen odlazak na ovo veliko svjetsko takmičenje,  Amri Ibrahimović na ogromnoj podršci, te porodicama Mehmedović, Durmić i Bačinović koje su je toplo primile, ugostile i uljepšale njen boravak u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na svjetskim smotrama znanja i stvaralaštva mladih u Španiji (Barcelona), Brazilu (Porto Alegre) i Sjedinjenim Američkim Državama (New Haven) Melika Lošić je ove godine osvojila četiri zlatne i sedam srebrenih medalja. Treba spomenuti i to da se ova svestrana i darovita Zeničanka uspješno bavila glumom, ta da svira klavir.

M. Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno