Info

Novi Pazar: Dani sjećanja na genocid u Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi Pazar: Dani sjećanja na genocid u Srebrenici

Bošnjačko nacionalno vijeće ( Republika Srbija)  i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH ( Bosna i Hercegovina) organizovali su manifestaciju 2-3 jula,  “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“, u Novom Pazaru. Grad Novi Pazar, općina Tutin i općina Sjenica su bili sponzori manifestacije

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. BNV i Asocijacija Mostovi Prijateljstva će zajedno organizovati program pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“, koji će se realizovati 02-03. jula u Novom Pazaru.
Manifestacija koja je organizovana u Novom Pazaru sastojala se iz slijedećih programa:

1. Izložba fotografija pod nazivom „ Preživjeti je moguće samo sjećajući se“, autora Dade Ruvića iz Zenice.

Izložba je organizovana na šetališnoj zoni u centru Grada. Izložbu je otvorio generalni sekretar BNV Ahmedin Škrijelj, dok je o autoru i fotografijama govorio predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva jasmin Imamović. Izložba je sadržavala 36 fotografija sa temom o genocidu u Srebrenici. Izložba je bila otvorena dva dana (2-3 juli).

2. Koncert Omladinskog hora iz Zenice sa oratorijem “Srebrenički inferno“.

50 mladih članova Omladinskog hora iz Zenice na čelu sa dirigentom Milenkom Karovićem se prisutnim posjetiocima predstavio na najbolji mogući način i po ko zna koji put pokazali da su jedan od najboljih horova ne samo u BiH već i u regiji pa i šire. Koncert Omladinskog hora je organizovan 02. jula sa početkom u 21:30 sati, na centralnom trgu kod Sebilja. Bilo je ovo prvo izvođenje oratorija „Srebrenički inferno“ u Republici Srbiji, što daje dodatno na značaju održavanja koncerta.

3. Promocija knjige „ I ja sam iz Srebrenice“ autora Fikreta Hodžića.

Promocija knjige bila je organizovana 03.07.(nedjelja), sa početkom u 13:30 sati u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Veliki broj posjetioca na promociji knjige je sa velikom pažnjom i emocijama pratila izlaganje promotora knjige prof.Mensura Milaka, Ahmedina Škrijelja i autora knjige Fikreta Hodžića. Ova knjiga govori o svim dešavanjima u Fikretovom životu, ali i o dešavanjima 1992-95 godine u Srebrenici.

Zajedno sa predstavnicima Mostova Prijateljstva u Novi Pazar su bili i predstavnici Zeničko-dobojskog kantona ( ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović i potpredsjednik skupštine ZDK Jasmin Duvnjak). Tom prilikom smo imali protokolarne posjete i susrete u sjedištu BNV sa predsjednikom BNV dr.Sulejman Ugljaninom kao i posjet Gradskoj Upravi Novog Pazara i susret sa gradonačelnikom Nihatom Biševac. Tokom susreta se razgovaralo o saradnji gradova Zenice i Novog Pazara i ZDK i BNV iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, mladih, sporta i ekonomije.

Manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“, bila je zajednička aktivnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Asocijacije Mostovi Prijateljstva koja je uspješno organizovana. Ovo je samo početak uspješne i kvalitetne saradnje koja ima za cilj jačanje mostova prijateljstva između naroda, država, gradova i općina i institucija dvije susjedne države.

Press služba Mostova Prijateljstva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno